Vodna kriza bi lahko ogrozila polovico globalne proizvodnje hrane

Svet 17. Okt 202415:02 0 komentarjev
Suša v Španiji
PROFIMEDIA

Če svet v povezavi z vodno krizo ne bo ukrepal, bi bila lahko do leta 2050 ogrožena več kot polovica globalne proizvodnje hrane. Poleg tega bi lahko vodna kriza BDP bogatih držav v tem času oklestila za osem odstotkov, BDP revnih držav pa za 15 odstotkov, so opozorili v Mednarodni komisiji za ekonomiko vode (GCEW).

Motnje v vodnem ciklu imajo lahko “velikanske globalne ekonomske vplive”, je razvidno iz danes objavljenega poročila, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. Avtorji so v tej luči izpostavili negativne učinke spremenjenih vzorcev padavin in naraščajočih temperatur zaradi podnebnih sprememb, zmanjšanih zalog vode ter pomanjkanja dostopa do čiste vode in sanitarij.

Na vodni cikel naj bi bilo treba zato gledati kot na “skupno dobro” in pristopiti k spremembam upravljanja z vodami na vseh ravneh. “Stroški tovrstnih ukrepov so v primerjavi s škodo, ki bi jo gospodarstvu in človeštvu povzročilo nadaljnje neukrepanje, zelo nizki,” so podčrtali v GCEW.

Posvarili so še, da se na vodo pogosto gleda kot na vir, ki ga je v naravi v obilju, a je v resnici redka dobrina, ki je ob tem še draga za transport.

Tudi zato se avtorji poročila zavzemajo za ukinitev škodljivih subvencij v sektorje z visoko porabo vode oziroma za njihovo preusmeritev v rešitve za varčevanje z vodo. Hkrati si želijo ciljanih podpor za revne in ranljive prebivalce.

“Določanje cen vode moramo združiti z ustreznimi subvencijami,” je prepričana generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala, sicer sopredsedujoča GCEW.

Drugi sopredsedujoči komisiji, singapurski predsednik Tharman Shanmugaratnam, pa meni, da je treba na stanje voda gledati kot na globalni problem, ki kliče po “inovacijah in naložbah” za rešitev krize ter “stabilizaciji globalnega hidrološkega cikla”.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!