Volodimir Zelenski: Cilj ruskih napadov je, da zimo preživimo v temi in mrazu

Svet 28. Nov 202210:48 > 16:39 12 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova opozoril, da Rusija načrtuje nove napade na ukrajinsko kritično infrastrukturo. "Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili," je dejal. Po njegovih besedah je cilj nedavnih ruskih napadov, da bi Ukrajina letošnjo zimo preživela v temi in mrazu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo zvečer opozoril, da Rusija načrtuje nove napade na Ukrajino. Obrambne sile in državljane je ob tem pozval, naj se pripravijo na nov teden obremenitev električnega omrežja. “Razumemo, da teroristi načrtujejo nove napade. To vemo z gotovostjo. Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili,” je dejal Zelenski.

Ponovil je, da je cilj nedavnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da Ukrajina to zimo preživi v temi in mrazu. V luči tega je prebivalce pozval, naj bodo v prihodnjih mesecih pripravljeni pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. “Skupaj bomo lahko preživeli vse,” je nadaljeval.

Kot smo poročali, so ruske sile v zadnjih tednih izvedle več napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi česar so številna gospodinjstva v državi sedaj brez ogrevanja, elektrike in vode.

V Hersonu na omrežje priključenih 17 odstotkov gospodinjstev

V mestu Herson je trenutno na električno omrežje priključenih približno 17 odstotkov gospodinjstev, je v nedeljo dejal guverner regije Jaroslav Januševič. Zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja mesta pa so ukrajinske oblasti v soboto začele z evakuacijo tamkajšnjih civilistov.

Obstreljevanje sledi nedavnemu umiku ruske vojske iz tega mesta. Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih neuspehov ruskih sil v tej vojni. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi zapustilo tudi več tisoč civilistov.

Pristojni ministri EU za takojšnjo pomoč Ukrajini ob zimskih razmerah

Na zasedanju ministrov držav članic EU, pristojnih za razvojno sodelovanje, so se danes strinjali, da Ukrajina zaradi zimskih razmer potrebuje takojšnjo pomoč. Poudarili so tudi pomen popravila kritične infrastrukture, je po zasedanju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Na zasedanju v Bruslju, na katerem so države večinoma zastopali državni sekretarji ali stalni predstavniki pri EU, so se strinjali še, da je treba v Ukrajini zagotoviti ključne javne storitve. Poleg tega pa morajo biti reforme, ki jih sprejemajo ukrajinske oblasti, v skladu z njeno potjo proti EU, je povedal Borrell.

Poleg odziva EU na rusko agresijo v Ukrajini so obravnavali tudi odziv na dogajanje v Afganistanu, kjer so avgusta lani oblast prevzeli talibani, so sporočili s Sveta EU.

Putin in Tokajev potrdila pomen meddržavnih vezi

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev se je danes v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pri čemer sta po javnih nesoglasjih glede invazije na Ukrajino ponovno potrdila pomen zgodovinskih vezi med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Rusija je za Kazahstan vedno bila pomembna strateška partnerica,” je na svojem prvem obisku v tujini po zmagi na nedavnih predčasnih predsedniških volitvah dejal Tokajev. Odločitev za obisk Moskve je označil za simbolično.

Tudi Putin je poudaril pomen odnosov med Moskvo in Astano, hkrati pa je pozval h krepitvi gospodarskih vezi – “še posebej zdaj, ko je mednarodno trgovanje v krizi”.

Prek video povezave sta predsednika nagovorila tudi udeležence medvladnega gospodarskega foruma v ruskem mestu Orenburg blizu meje s Kazahstanom.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino so nekatere nekdanje sovjetske republike, vključno s Kazahstanom, nekoliko na trnih. V luči tega je Tokajev prejšnji teden na vrhu konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) v Armeniji pozval k skupnemu iskanju formule za mir.

“Ne smemo dovoliti, da bi se ruski in ukrajinski narod kot bratska naroda za desetine ali stotine let razšla z medsebojnimi nezaceljenimi krivicami,” je opozoril.

Kazahstan je tekom invazije sprejel že več deset tisoč Rusov, ki bežijo pred vojaško mobilizacijo, Tokajev pa je tudi večkrat pozval k spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje