Volodimir Zelenski v čustvenem nagovoru: Če to ni nacizem, kaj je?

Svet 09. Maj 202412:47 14 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

"Če to ni nacizem, kaj je?" je v čustvenem nagovoru državljanom ob osemdeseti obletnici konca druge svetovne vojne vprašal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kljub prazniku so Rusi nadaljevali napade, dva človeka sta umrla.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob današnji obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi primerjal obrambo njegove države pred rusko agresijo z ukrajinskimi prizadevanji za poraz nacistične Nemčije, pri čemer je opozoril, da bi se lahko zgodovina ponovila v prid Ukrajine.

“Pred osemdesetimi leti so se milijoni Ukrajincev borili, da bi za vedno premagali nacizem. Toda danes se Ukrajinci znova upirajo zlu, ki se je ponovno rodilo, se je vrnilo in nas želi znova uničiti,” je dejal v videosporočilu, posnetem v sredo med njegovim obiskom v kraju Jahidne v severni ukrajinski regiji Černigov, prizorišču domnevnega ruskega vojnega zločina pred dvema letoma.

Marca 2022 so ruske sile v kraju Jahidne več kot 350 vaščanov, vključno z 80 otroki, za več tednov zaprle v klet šole. Po besedah Zelenskega je v času zaprtja umrlo deset ljudi, še 17 ljudi pa je bilo ubitih.

Ukrajinska vojska je Jahidne osvobodila konec marca, je še dejal predsednik, ki v tem vidi znak, da se lahko zgodovina ponovi, tako kot v zmagi nad nacisti. Ti dogodki po besedah Zelenskega tudi kažejo, kakšna je Rusija pod njenim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Če to ni nacizem, kaj je?” se je vprašal Zelenski v čustvenem govoru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski apad na Belgorod v Ukrajini
Ruski napad na Belgorod (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub prazniku Rusija nadaljuje napade

V Rusiji je sicer danes ob obletnici konca druge svetovne vojne in kapitulacije Nemčije državni praznik, ki ga tradicionalno obeležijo z vojaško parado v Moskvi.

Rusija medtem nadaljuje napade na Ukrajino. V obstreljevanju Nikopola na jugu države sta umrla dva človeka, so sporočili danes v Kijevu in dodali, da so ponoči uničili večino od 20 brezpilotnih letal, ki jih je izstrelila ruska stran.

V zračnih napadih na Harkov na vzhodu Ukrajine pa je bilo ranjenih sedem ljudi, med njimi štirje mladoletniki, je v sredo na Telegramu objavil vojaški guverner regije Oleg Sinjegubov in dodal, da je izstrelek zadel izobraževalno ustanovo.

Ponoči so ruske sile napadle tudi obrate za proizvodnjo in distribucijo električne energije v šestih regijah, med drugim v Lvovu, Zaporožju in Vinici, je v sredo na Facebooku sporočil minister za energijo German Galuščenko.

V ukrajinskih zračnih napadih na rusko mesto Belgorod in okolico pa je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti in vojske ponoči ranjenih osem ljudi. Poškodovanih je bilo tudi več stanovanjskih stavb, domov in avtomobilov, je po poročanju AFP povedal regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje