Von der Leyen: EU mora sprejeti ukrepe za odpravo izkrivljanja konkurence

Gospodarstvo 04. Dec 202217:40 1 komentar
Ursula von der leyen, eu, bruselj
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. (foto: Yves Herman/REUTERS)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes opozorila, da mora EU sprejeti ukrepe za odpravo izkrivljanja konkurence, ki ga povzroča ameriški zakon o zmanjšanju inflacije oziroma obsežne subvencije v podnebnem načrtu Washingtona.

Medtem ko “v sodelovanju z ZDA rešujemo najbolj problematične vidike” tega načrta, “moramo prilagoditi svoja pravila, da bi olajšali javne naložbe v (okoljski) prehod, in ponovno oceniti potrebo po skupnem evropskem financiranju”, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala v govoru na College of Europe v belgijskem mestu Brugge.

EU je v dobrem položaju, da lahko konkurira na svetovnih trgih, pa je zapisala na Twitterju. “Toda da bi lahko v tekmi za čiste tehnologije držali korak, moramo v Evropi opraviti domačo nalogo in ponovno uravnotežiti konkurenčne pogoje, kjer IRA (zakon o zmanjšanju inflacije) in drugi ustvarjajo izkrivljanja,” je sporočila predsednica komisije.

Kot je dejala predsednica komisije, mora EU “poenostaviti in prilagoditi” zelo stroga pravila, ki urejajo pomoč, ki jo dodeljujejo države članice, da bi vladam zagotovila “večjo prožnost”, podjetjem pa “bolj predvidljiv in razumljiv okvir”.

EU v močnem položaju, če se bo borila pod enakimi pogoji

Zakon o zmanjšanju inflacije, ki naj bi pospešil prehod ZDA na nizkoogljično gospodarstvo, predvideva 370 milijard dolarjev subvencij za zeleno energijo, za financiranje gradnje tovarn, vetrnic in sončnih celic ter za spodbude za nakup električnih vozil in baterij, če so ta izdelana v ZDA.

Medtem ko ameriški načrt zajema celotno proizvodno verigo strateških sektorjev, “to ne velja vedno za državno pomoč v EU”, je po poročanju AFP opozorila von der Leyen. Po njenih besedah je Evropa ob svetovni konkurenci na področju zelenih tehnologij “v močnem položaju, če se bo borila pod enakimi pogoji”.

Zanašanje zgolj na pomoč držav članic, ki imajo zelo različno proračunsko svobodo, pa bi lahko povzročilo izkrivljanje na samem enotnem trgu, je opozorila von der Leyen in se zavzela tudi za “skupni odziv” s povečanim financiranjem na ravni EU.

Ameriški zakon o zniževanju inflacije ščiti domačo industrijo. Bela hiša zakon IRA izpostavlja kot prelomno prizadevanje za ponovni zagon ameriške proizvodnje in spodbujanje tehnologij obnovljivih virov energije. EU na drugi strani obsoja izjemno pomoč, ki je v nasprotju z mednarodnimi trgovinskimi pravili in lahko ogrozi konkurenčnost evropskih podjetij, ki so že tako prizadeta zaradi naraščajočih cen energije, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje