Von der Leyen obljubila nadaljnjo pomoč Italiji pri sanaciji po lanskih poplavah

Svet 17. Jan 202420:50 0 komentarjev
Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Italijansko deželo Emilija-Romanja, ki so jo maja lani razdejale uničujoče poplave, je znova obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prizadetim je obljubila nadaljnjo evropsko pomoč, EU pa je po njenih besedah Italiji za naložbe za preprečevanje poplav namenila 1,2 milijarde evrov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes z italijansko premierko Giorgio Meloni znova obiskala območja v italijanski deželi Emilija-Romanja, ki so jih maja lani prizadele uničujoče poplave. Italiji je med drugim zagotovila nadaljnjo podporo EU pri sanaciji škode in krepitvi odpornosti na naravne nesreče.

Predsednica Evropske komisije je na družbenem omrežju X srečanje z italijansko premierko označila za konstruktivno. Ob tem je zapisala, da je EU Italiji za naložbe za preprečevanje poplav namenila 1,2 milijarde evrov.

“EU je bila na vaši strani, to je sporočilo, in še naprej bomo na vaši strani,” je prizadetim v poplavah sporočila von der Leyen in poudarila potrebo po skupnem ukrepanju na področju podnebnih sprememb.

Meloni se je predsednici Evropske komisije zahvalila za dosedanjo pomoč. Poudarila je, da je Bruselj doslej izpolnil vse zaveze, ki jih je dal Rimu takoj po majski ujmi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Poplave in več kot 300 zemeljskih plazov so maja lani v Emiliji-Romanji zahtevali 15 življenj in povzročili ogromno gmotno škodo. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 20.000 ljudi. Von der Leyen je med obiskom v deželi kmalu po ujmi Italiji zagotovila evropska kohezijska sredstva, vlada v Rimu pa je zaprosila tudi za dostop do solidarnostnega sklada EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!