Von der Leyen posvarila Rusijo: “Agresija mora imeti svojo ceno”

Svet 10. Dec 202120:16 > 20:18 11 komentarjev
Ursula von der Leyen in Olaf Scholz
Johanna Geron/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je posvarila Rusijo pred nespoštovanjem mednarodnih meja. "Agresija mora imeti svojo ceno," je dejala in napovedala, da je Evropska unija zoper državo pripravljena sprejeti tudi nove ukrepe. Od Rusije pričakuje, da bodo zmanjšali napetosti in kakršnokoli agresijo proti svojim sosedam.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in novi nemški kancler Olaf Scholz sta posvarila Rusijo pred nespoštovanjem mednarodnih meja.

EU pripravljena sprejeti tudi nove ukrepe

“Agresija mora imeti svojo ceno,” je dejala predsednica Evropske komisije. Od Rusije pričakuje, da bodo zmanjšali napetosti in kakršnokoli agresijo proti svojim sosedam. Evropska unija je namreč pripravljena ne le zaostriti trenutne sankcije, ampak sprejeti tudi nove ukrepe na drugih področjih od gospodarstva do financ, je posvarila.

Scholz pa je na svojem prvem obisku v Bruslju v vlogi nemškega kanclerja dejal, da so zaskrbljeni zaradi številnih ruskih vojakov na meji z Ukrajino. Jasno je, da se bodo Nemčija, EU in številne druge države odzvale na morebitno nespoštovanje mednarodnih meja, je dodal. Prav tako je po njegovih besedah jasno, da je treba ravno tovrstno dejanje preprečiti. “V Evropi si želimo varnosti in sodelovanja,” je poudaril.

Ob prvem obisku novega nemškega kanclerja v Bruslju je von der Leyen poudarila, da je zelo pomembno, da Nemčija podpira EU. Tako je po njenih besedah spodbudno, da je Scholz že tako hitro po prisegi obiskal Evropsko komisijo.

Scholz za nadstrankarsko sodelovanje

Scholz se je srečal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in se zavzel za nadstrankarsko sodelovanje na evropski ravni. “Tu sem govoril kot kancler Nemčije, ne kot socialdemokratski politik in verjamem, da je to tudi način, kako lahko v Evropi dobro sodelujemo,” je povedal.

Michel je obisk Scholza v Bruslju označil za močan signal in se mu zahvalil za proevropsko angažiranost. Za premagovanje izzivov, kot so podnebne spremembe, sta nujna sodelovanje in usklajevanje, je dodal Michel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje