Von der Leyen začenja obisk na Zahodnem Balkanu

Svet 26. Okt 202206:42 0 komentarjev
Ursula von der leyen, eu, bruselj
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. (foto: Yves Herman/REUTERS)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danes v Severni Makedoniji začenja pot po državah Zahodnega Balkana. Glede na navedbe komisije je namen obiska poudariti pomen, ki ga predsednica daje odnosom z Zahodnim Balkanom, ter izraziti solidarnost in pripravljenost na sodelovanje z regijo pri skupnih izzivih.

Ursula von der Leyen bo popoldne v Skopju na delovnem srečanju sprejel premier Dimitar Kovačevski. V četrtek bo predsednica Evropske komisije pot nadaljevala na Kosovu in v Albaniji. V petek bo obiskala še BiH in Srbijo, potovanje pa bo sklenila v soboto v črnogorski prestolnici Podgorica.

Namen obiska predsednice v regiji je poudariti pomen, ki ga daje odnosom z Zahodnim Balkanom in evropski perspektivi regije, je nedavno povedal glavni govorec komisije Eric Mamer. Obenem bo med obiskom izrazila solidarnost z državami v regiji ter pripravljenost na sodelovanje pri soočanju s skupnimi izzivi, tudi v luči ruske agresije v Ukrajini.

Med temi je soočanje z energetsko draginjo, pri čemer je von der Leyen že napovedala, da bodo lahko države Zahodnega Balkana sodelovale pri skupnem naročanju energentov v okviru evropske platforme.

Komisija je sicer nedavno predstavila tudi letno poročilo o napredku držav na poti v EU. V poročilu je predlagala, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v uniji, Srbijo pa pozvala, naj upošteva sankcije, ki jih je EU uvedla proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino.

Ena od tem pogovorov bodo verjetno še migracije, potem ko se je zaradi migracijske politike držav v regiji povečalo število nezakonitih prihodov migrantov v EU prek Zahodnega Balkana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!