Vrh EU v četrtek o ruski grožnji Ukrajini

Svet 16. Feb 202216:07 > 01. Mar 2022 14:22 0 komentarjev
EU in Ukrajina
PROFIMEDIA

Voditelji članic EU bodo imeli v četrtek v Bruslju predvidoma enourno neformalno srečanje o razvoju dogodkov v povezavi z močno zaostrenimi varnostnimi razmerami zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini.

Voditelji članic EU bodo imeli v četrtek v Bruslju pred vrhom z Afriško unijo kratko, predvidoma enourno neformalno srečanje o razvoju dogodkov v povezavi z močno zaostrenimi varnostnimi razmerami zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini, je po Twitterju sporočil govorec predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

O ukrajinski krizi sicer danes in v četrtek v Bruslju razpravljajo tudi obrambni ministri članic zveze Nato. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je ob začetku zasedanja v odziv na ruske navedbe o umikanju vojakov poudaril, da dokazov o tem še ni. Obenem je ponovil, da obstaja razlog za previden optimizem, ker da so v Moskvi pripravljeni dati priložnost diplomaciji.

Obrambni ministri Nata preučujejo potrebo po krepitvi obrambne drže zavezništva. Zaveznice so že okrepile navzočnost na Poljskem in v baltskih državah. Predvidena je nova namestitev sil v Romuniji, ki jo bo vodila Francija. Načrtuje se tudi dolgoročnejša, stalna namestitev sil na vzhodnem krilu, z vzpostavitvijo pravih vojaških oporišč. Ta bi lahko poleg Poljske, baltskih držav in Romunije vključevala še Bolgarijo, Slovaško in Madžarsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!