Vrhovno sodišče zavrnilo amnestijo za Puigdemonta in potrdilo nalog za aretacijo

Svet 01. Jul 202415:37 0 komentarjev
Carles Puidgemont (Foto: Bruna Casas/REUTERS)

Špansko vrhovno sodišče je danes zavrnilo amnestijo voditelju katalonskih separatistov Carlesu Puigdemontu v povezavi z obtožbami o poneverb. Ob tem je znova potrdilo nalog za aretacijo nekdanjega predsednika katalonske vlade, ki od neuspelega poskusa odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 živi v izgnanstvu. Puidgemont je po sprejetju zakona, ki omogoča vrnitev separatistov, ki so v izgnanstvu, upal, da se bo po razglasitvi zakona lahko hitro vrnil v Španijo.

Sodnik vrhovnega sodišča Pablo Llarena je danes izdal odredbo, v kateri “razglaša, da se amnestija ne uporablja za kaznivo dejanje poneverbe v primeru proti nekdanjemu predsedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu“, je sporočilo sodišče v Madridu. Ob tem je sodišče pojasnilo, da nalog za prijetje zoper Puigdemonta ostaja v veljavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski parlament je 30. maja s tesno večino potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, ki jih preganjajo zaradi poskusa odcepitve Katalonije leta 2017. Sprejetje zakona sta v zameno za parlamentarno podporo vladi socialističnega premierja Pedra Sancheza zahtevali stranki Skupaj za Katalonijo (Junts) in Katalonska republikanska levica (ERC). Njuna podpora je Sanchezu po lanskih volitvah zagotovila nov mandat.

Ta zakon naj bi omogočil vrnitev separatistov, ki so še vedno v izgnanstvu, predvsem Puigdemonta, ki je leta 2017 kot predsednik katalonske regionalne vlade vodil neuspešen poskus odcepitve od Španije. Od takrat je živel v izgnanstvu v Belgiji, kamor je pobegnil pred pregonom španskih oblasti.

Puigdemont, obtožen kaznivih dejanj poneverbe, nepokorščine in terorizma, za katerega so španske oblasti izdale nalog za prijetje, je upal, da se bo po razglasitvi zakona lahko hitro vrnil v Španijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!