Volitve v Kataloniji, Puigdemont upa na “vstopnico” za povratek v Španijo

Svet 12. Maj 202407:41 0 komentarjev
katalonska zastava
Albert Gea/REUTERS

V Kataloniji bodo danes regionalne volitve, na katerih volivci odločajo o sestavi 135-članskega parlamenta te španske avtonomne pokrajine. Po javnomnenjskih anketah sodeč največ podpore uživajo socialisti španskega premierja Pedra Sancheza, pred katalonskimi separatisti nekdanjega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki upa na vrnitev iz izgnanstva.

Glede na javnomnenjske raziskave se zmaga obeta katalonskim socialistom (PSC), ki so del španske socialistične stranke PSOE premierja Pedra Sancheza. Ta si med drugim prizadeva pokazati, da je njegov poskus zgladitve odnosov med Madridom in Barcelono za volivce bolj privlačen od agende separatistične stranke Junts na čelu s Carlesom Puigdemontom, ki v anketah zaostaja za njimi.

Predvolilno kampanjo je sicer zaznamovala zlasti možnost vrnitve Puigdemonta, ki je leta 2017 vodil neuspešen poskus odcepitve od Španije, nato pa pred pregonom španskih oblasti pobegnil v izgnanstvo v Belgijo.

Katalonska republikanska levica (ERC), ki jo vodi katalonski predsednik Pere Aragones, se v anketah uvršča na tretje mesto. ERC se prav tako zavzema za neodvisnost, vendar je pri tem zmernejša od stranke Junts, s katero se razhajata tudi v več drugih pogledih.

Čeprav so socialisti tudi na zadnjih regionalnih volitvah leta 2021 dobili največ glasov, jim ni uspelo sestaviti koalicije, oblast pa so nato prevzele separatistične stranke. Tudi tokrat bi lahko po volitvah sledil težaven proces sestavljanja koalicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!