Vročina ubija: ZDA pred hudo vročino opozorile 150 milijonov prebivalcev

Svet 27. Jul 202319:45 0 komentarjev
vročinski val v ZDA
PROFIMEDIA

Združene države Amerike so izdale opozorilo pred hudo vročino za območje države, kjer biva 45 odstotkov prebivalstva. Vsako leto v ZDA zaradi vročine umre več kot 600 ljudi.

Nacionalna vremenska služba ZDA je danes izdala opozorila pred hudo vročino za območje države, kjer biva 45 odstotkov prebivalstva oziroma več kot 150 milijonov ljudi. Vročinski val na jugozahodu ZDA se medtem nadaljuje, vročina pa se bo danes in v petek razširila tudi proti vzhodu.

V mestu New York je župan Eric Adams opozoril prebivalce, naj bodo previdni. “Vročina ubija,” je sporočil in opozoril, da je to zaradi pomanjkanja klimatskih naprav kot posledica dohodkovne neenakosti še posebej res za temnopolte prebivalce mesta.

Zaradi tega v New Yorku, kakor tudi v drugih mestih severovzhoda ZDA odpirajo hladilne centre, poročajo ameriški mediji.

V New Yorku se bo danes in v petek temperatura dvignila do 35 stopinj, vročinski indeks, ki upošteva še visoko vlažnost pa čez 40 stopinj Celzija. Podobne razmere pričakujejo tudi v zveznih državah Connecticut, Massachusetts, Illinois, Indiana, Kentucky in drugod.

vročinski val v ZDA
PROFIMEDIA

Marsikje ob hudi vročini pričakujejo tudi nenadna močna neurja.

V Phoenixu v Arizoni se medtem nadaljuje rekordno dolg niz dni s temperaturami nad 43 stopinjami Celzija. Tudi čez noč se tam temperature do sinoči niso spustile pod 32 stopinj Celzija.

Biden napovedal ukrepe za spopadanje z rekordno vročino

Ameriški predsednik Joe Biden je v Washingtonu danes sprejel županjo Phoenixa Kate Gallego in župana San Antonia Rona Nirenberga, da bi se seznanil s posledicami aktualnega vročinskega vala na jugozahodu ZDA in ob tem napovedal krepitev ukrepov za spopadanje z rekordno vročino, so sporočili iz Bele hiše.

Biden je med drugim ministrstvu za delo naročil, naj okrepi inšpekcijski nadzor in izdaja opozorila o nevarnosti zaradi vročine ter okrepi izvajanje predpisov za zaščito delavcev pred ekstremno vročino.

Vročina je v ZDA že vrsto let najpogostejši vzrok smrti, povezanih z vremenom. Vsako leto zaradi nje tam umre več kot 600 ljudi. Delavci, vključno s kmetijskimi delavci, gasilci in gradbenimi delavci, so nesorazmerno bolj prizadeti od ostalega prebivalstva.

Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) bo dobila sedem milijonov dolarjev za izboljšanje vremenskih napovedi, v sodelovanju z univerzami in drugimi ustanovami pa bo ustanovila nov konzorcij za zbiranje in obdelavo podatkov.

vročinski val v ZDA
PROFIMEDIA

Ministrstvo za notranje zadeve bo dobilo 152 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti skladiščenja vode in odpornosti na podnebne spremembe v zveznih državah Kalifornija, Kolorado in Washington, kjer vlada huda suša.

Bela hiša je v sporočilu za javnost dodala, da Bidnova vlada sprejema zgodovinske ukrepe za reševanje podnebne krize medtem, ko številni republikanci v kongresu še naprej zanikajo obstoj podnebnih sprememb, širijo teorije zarote in si prizadevajo za razveljavitev zakona o boju proti inflaciji, ki namenja največ sredstev za boj proti podnebnim spremembam doslej.

Biden je na novinarski konferenci z županoma iz Arizone in Teksasa podnebne spremembe označil kot eksistencialno grožnjo. ZDA se sicer uvrščajo med države z najvišjimi izpusti toplogrednih plinov relativno na število prebivalcev.

Julij bo “skoraj zagotovo” najtoplejši mesec v zgodovini. Znanstveniki so prepričani, da bo letošnji julij podrl rekord iz leta 2019, poroča BBC. Nekateri so prepričano, da bo to najtoplejši mesec v zadnjih 120.000 letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!