“Vsaka nova izraelska naselbina na palestinskih ozemljih ovira na poti do miru”

Svet 22. Feb 202320:32 2 komentarja
Antonio Guterres
Maxim Shipenkov/REUTERS

"Vsaka nova naselbina je še ena ovira na poti do miru," je danes dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in pozval k ustavitvi širjenja izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih. Guterres je povedal tudi, da so po mednarodnem pravu vse naselitvene dejavnosti Izraela nezakonite.

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je danes pozval k ustavitvi širjenja izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih. “Vsaka nova naselbina je še ena ovira na poti do miru,” je dejal in dodal, da so vse naselitvene dejavnosti Izraela po mednarodnem pravu nezakonite, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah prvega moža ZN je treba širjenje izraelskih naselbin ustaviti. “Naša takojšnja prednostna naloga mora biti preprečiti nadaljnje zaostrovanje, zmanjšati napetosti in ponovno vzpostaviti mir,” je poudaril in opozoril, da so razmere na zasedenih palestinskih ozemljih trenutno “najbolj vnetljive v zadnjih letih”.

Izraelska vlada se sooča s kritikami

Najbolj desna in versko usmerjena vlada v zgodovini Izraela pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja se v zadnjih tednih sooča s kritikami zaradi odločitve, da za nazaj legalizira izraelske naselbine na okupiranem Zahodnem bregu in gradnjo novih.

Varnostni svet ZN je v ponedeljkovi izjavi, ki sicer nima zavezujoče moči resolucije, izrazil zaskrbljenost nad potezami izraelske vlade in opozoril, da takšne poteze ogrožajo mir. Izrael je izjavo obsodil, češ da ta “zanika pravico Judov do življenja v njihovi zgodovinski domovini” in izrazil obžalovanje, da so ZDA izrazile podporo temu besedilu.

Parlament nadaljuje obravnavo sporne pravosodne reforme

Minuli torek pa je izraelski parlament v prvem branju sprejel tudi dve glavni določbi spornega vladnega predloga zakona o pravosodni reformi, ki je povzročil razkol v državi. Danes obravnavajo še tri določbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po razpravi so poslanci že odobrili predhodno obravnavo dopolnila z imenom Deri 2 in s tem omogočili, da gre v zakonodajni odbor, kar je potreben korak pred glasovanjem v prvi obravnavi. Z njim vrhovno sodišče ne bi več imelo vpliva na imenovanja ministrov.

Z dopolnilom bi se izognili januarski odločitvi vrhovnega sodišča, ki je premierju Benjaminu Netanjahuju naložilo, da mora odstaviti enega najpomembnejših ministrov v vladi, ministra za notranje zadeve in zdravje Arja Derija zaradi njegove lanske pravnomočne obsodbe v zvezi z utajo davkov.

Deri je bil na položaj imenovan v okviru koalicijskega dogovora po volitvah 1. novembra lani, po katerih je država dobila novo vlado. Njegova ultraortodoksna stranka Šas ima enajst od skupno 64 poslancev vladne koalicije. Netanjahu je upošteval odločitev sodišča in ga odstavil, a na njegov položaj ni imenoval še nikogar.

Razpravo so motili opozicijski poslanci, ki so kričali “vi ste kriminalci”, nato pa so jih pozvali, naj zapustijo dvorano.

Od začetka leta izraelske sile ubile več kot petdeset Palestincev

Medtem so izraelske sile danes v spopadih s palestinskimi borci v mestu Nablus na okupiranem Zahodnem bregu ubile najmanj deset Palestincev, več kot sto ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska je sporočila le, da je zjutraj izvedla operacijo v mestu, ki velja za trdnjavo palestinskih borcev.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Ramali so bili ubiti stari od 16 do 72 let. Poleg tega je bilo v spopadih ranjenih okoli 100 ljudi, med njimi jih je najmanj šest v kritičnem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelske sile naj bi med racijo v Nablusu obkolile eno od hiš, zaradi česar je prišlo do spopadov s palestinskimi borci. Slišati naj bi bilo tudi več eksplozij, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se pripadniki izraelske vojske iz mesta umaknili po treh urah. Sporočili so, da so bili njihovi vojaki tarča streljanja, vanje pa naj bi metali tudi kamenje in eksplozivne naprave, vendar niso utrpeli smrtnih žrtev.

Od začetka leta so izraelske sile sicer ubile že več kot 50 Palestincev, medtem ko je letos v napadih Palestincev doslej umrlo devet izraelskih civilistov, ena Ukrajinka in en policist.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje