Vse oči uprte v Niš: bo med opozicijo in koalicijo odločala Ruska stranka?

Svet 03. Jun 202409:38 1 komentar
Niš
Niš (Foto: PROFIMEDIA)

Po nedeljskih lokalnih volitvah v Srbiji še pred razglasitvijo uradnih izidov najbolj odmeva tekma za Niš. Delni rezultati kažejo na tesno tekmo med koalicijo in opozicijo. Obe strani sta sicer že razglasili zmago – v imenu koalicije je to storil nosilec liste Aleksandar Vučić – Niš jutri Dragoslav Pavlović, v imenu opozicije pa nosilec najbolj priljubljene opozicijske stranke Dragan Milić. A v igri je še Ruska stranka. Bo jeziček na tehtnici med opozicijo in koalicijo?

Dan po lokalnih volitvah v Srbiji najbolj odmeva tekma za tretje največje mesto Niš, saj delni rezultati kažejo, da bo izid med koalicijo in opozicijo zelo tesen. Po zadnjih štetjih naj bi bila največja koalicijska stranka srbskega predsednika Aleksandra Vučića, Srbska napredna stranka (SNS), po številu mandatov izenačena z naborom opozicijskih strank, poroča N1 Beograd.

Po 92 odstotkih preštetih glasov je SNS v Nišu osvojila 44,5 odstotka glasov oziroma 30 mandatov v mestni skupščini, poročajo srbski mediji.

Enako število mandatov gre po zadnjih podatkih svetnikom opozicijskih strank. V naboru opozicije je največ glasov prejela lista Dr. Dragan Milić, in sicer 24,5 odstotka (16 mandatov). Lista Izberemo Niš je dobila 15,8 odstotka glasov (10 mandatov), lista Združeni – upanje za Niš – Miodrag Stanković in Dr. Savo Manojlović  – Tudi jaz sem Niš – Start – sprememba pa sta vsaka dobili po štiri odstotke glasov (vsaka po dva mandata).

A v igri je še ena stranka. Po zadnjih podatkih naj bi en mandat v mestni skupščini z 1,2 odstotka glasu osvojila Ruska stranka, ki bi bila tako lahko ključna pri sestavi mestnih oblasti. Mandat bi šel prvemu članu liste Tihomirju Periću.

Perić je po lokalnih volitvah 2016 že sedel v mestni skupščini Niš, in sicer kot namestnik vodje svetniške skupine SRS. Konec leta 2017 je v mestnem svetu zamenjal strankarskega kolega Bojana Krstića. Od konca 90. let prejšnjega stoletja pa do leta 2020 je bil tudi predsednik Mestnega odbora SRS v Nišu. Istega leta je po 30 letih izstopil iz stranke. V politiko je znova stopil lanskega marca kot pooblaščenec Ruske stranke v Nišu in Niškem kraju.

Tako koalicija kot opozicija v Nišu razglasili zmago

Kljub nejasnemu in tesnemu izidu med koalicijo in opozicijo v Nišu pa sta obe strani še pred uradnimi izidi volitev že včeraj zvečer razglasili zmago.

“Naša lista Aleksandar Vučić – Niš jutri je prepričljivo zmagala,” je povedal nosilec liste in kandidat za župana SNS v Nišu Dragoslav Pavlović. Pojasnil je, da bo koalicija mestno oblast v Nišu sestavila skupaj z Rusko stranko. “Državljani so prepoznali politiko našega predsednika Aleksandra Vučića in rezultati so takšni, da smo trikrat boljši od predstavnikov opozicije in dvakrat boljši od skupine državljanov,” je dodal Pavlović.

Da bo tekma v Nišu tesna, je že včeraj zvečer napovedal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. “Kot smo pričakovali, je bilo najtežje v Nišu, kjer bo med 32 in 29 mandatov. A predlagal bom, da se pogovorimo in vidimo, kako bomo reševali težave v prihodnje,” je napovedal.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić po nedeljskih lokalnih volitvah (Foto: Zorana Jevtic/REUTERS)

Da bo novo mestno oblast sestavila opozicija, so prepričani tudi v najbolj priljubljeni opozicijski stranki Dr. Dragan Milić. Predstavnik stranke Dragan Milić, sicer znani srčni kirurg, je ob prvih delnih rezultatih dejal, da je Niš zdaj svobodno mesto, Vučićevi koaliciji pa je sporočil: “Ne igrajte se z voljo prebivalcev Niša.” Poudaril je, da sodelovanja s koalicijo ne bo.

V večernem govoru je dejal, da je bila tekma v Nišu popolnoma neenakovredna, češ da je imela koalicija več medijske pozornosti in denarja za oglaševanje. “Od nocoj nevidna roka Beograda ne bo nikoli več vladala našemu mestu,” je vnovič zatrdil.

Državna volilna komisija bo končne uradne rezultate objavila najkasneje do četrtka zvečer.

Kdo je Dragan Milić?

Dragan Milić je javnosti postal znan, potem ko je z ekipo niške kardiokirurgije ukinil čakalne vrste. To jim je uspelo z brezplačnim delom ob koncih tedna. Opravljene ima tri specializacije, in sicer iz splošne kirurgije, žilne kirurgije in kardiokirurgije, poročajo srbski mediji.

Leta 2019 je prejel naziv izrednega profesorja na Medicinski fakulteti v Nišu, piše srbski portal Danas. Pred kratkim so mu izročili sklep o prekinitvi delovnega razmerja. Milić je dejal, da je razlog, ker ga dekan ni imenoval za rednega profesorja.

Bil je tudi predstavnik Klinike za kardiovaskularno in transplantacijsko kirurgijo v Kliničnem centru Niš, kasneje pa direktor klinike. Je tudi član več priznanih mednarodnih kirurških organizacij in prejemnik številnih nagrad.

Nedeljske volitve minile v znamenju nepravilnosti

Opozicija je med nedeljskimi volitvami opozarjala na številne nepravilnosti. Med njimi so domnevno kupovanje glasov in organiziranje prevozov na volišča, opozicija pa je kot zlorabo in konflikt interesov razumela tudi poimenovanje vseh list SNS in njenih koalicijskih partneric na lokalnih volitvah z imenom srbskega predsednika.

Vse so namreč nosile ime Aleksandar Vučić – Srbija jutri. Opozicija je opominjala, da ustava predsednika Srbije določa kot predstavnika vseh državljank in državljanov, ne le enega deleža.

Med incidenti so tudi poročila, da so predstavniki opozicije na novosadskem sejmišču skušali razbiti stranski vhod v prostore klicnega centra, nato pa so jih iz notranjosti prostorov poškropili z gasilnim aparatom.

Bonus video: Ekskluzivno soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje