Niški kirurgi: Če bo treba, bomo še delali ob vikendih

Svet 11. Apr 202314:41 6 komentarjev
Srčni kirurgi
PROFIMEDIA

Zdravniki z niške klinike za kardiokirurgijo so napovedali, da ne bodo več dovolili nastanka čakalnih vrst in da bodo spet delali ob koncih tedna, če se bo število pacientov povečalo. Prav tako so dejali, da so pripravljeni operirati tudi bolnike iz drugih srbskih mest, a da to ni odvisno od njih samih. Kot je povedal direktor klinike, so pobudo za delo ob koncih tedna dali mladi zdravniki.

Kot smo že poročali, je ekipi zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev na Kliniki za kardiokirurgijo v Nišu v Srbiji z delom 12 zaporednih vikendov uspelo doseči cilj, ki so si ga zadali: nič več čakalnih dob za operacije srca in ožilja. Vse te vikende so delali brez plačila.

Direktor klinike dr. Dragan Milić je vse delovne vikende pospremil z zapisi na Facebooku, ko pa so dosegli cilj, je med drugim zapisal: “Ker delo ob koncih tedna ni bilo plačano, so dokazali, da so pomembnejše stvari od denarja – in to je skrb za bolnika. Skrb za tiste ljudi, s katerimi živimo, ki jih morda srečamo v mestu in se niti ne zavedamo, da potrebujejo pomoč …”

Po novici o hvalevrednem podvigu niških kirurgov so ti že podali novo obljubo – najavili so, da ne bodo dovolili, da se vnovič pojavijo čakalne dobe, in dodali, da bodo tudi v nadaljnje operirali ob koncih tedna, če se bo število pacientov povečalo. “Štiriintrideset zdravnikov in okoli sedemdeset zdravstvenih tehnikov je sprejelo odločitev, da ne bomo več dovolili čakalnih vrst. Če se bo število pacientov povečalo, bomo spet delali ob koncih tedna. Zagotoviti želimo najboljšo storitev. Zdaj paciente, ki pridejo na kliniko, operirajo v roku 5 do 15 dni,” je zagotovil pomočnik direktorja klinike dr. Milan Lazarević.

Rezultata, ki so ga dosegli v 12 koncih tedna, niso pričakovali, a so z njim zelo zadovoljni. “To je bil res ambiciozen cilj, a ko imaš dober razlog, ko so ljudje motivirani, ko je odločitev za podvig soglasna, v nobenem trenutku ne pričakuješ česa drugega, kot da ti uspe,” je še dodal Lazarević.

Direktor niške klinike za kardiokirurgijo dr. Dragan Milić je povedal, da so idejo o delu za konce tedna pravzaprav podali mladi zdravniki, ki so želeli na tak način “pretentati” čakalne vrste. “Edini način za to je, da se dela več. Dneva za to sta bila sobota in nedelja. Takrat so pacienti, ki so bili operirani v ponedeljek ali torek, dovolj zdravi, da jih prestavimo z intenzivne nege in sprostimo mesto tam, kjer je naše ozko grlo. Na voljo imamo 10 postelj in v teh 100 dneh je bilo na intenzivni negi tako rekoč ves čas deset bolnikov,” je pojasnil Milić.

Čeprav so podvojili obseg dela, je število izvajalcev ostalo isto, včasih so imeli konec tedna na voljo celo manj osebja. “Ni bilo lahko – operacije pri nas, ko govorimo o kardiokirurgiji, trajajo šest, sedem ur, ko govorimo o večjih žilnih operacijah pa tri, štiri ure. Ob vsem tem nam je uspela še presaditev ledvice,” je dodal direktor.

Po njegovih besedah na kliniki trenutno ni niti enega bolnika, ki bi ga že obravnavali v anesteziološki ambulanti in bi še čakal na operacijo. Prav tako so zdravniki dodali, da kar zadeva njih, lahko operirajo tudi bolnike iz drugih srbskih mest, a da “to ni odvisno od njih”.

A kot je za srbski N1 opozoril profesor z beograjske filozofske fakultete Ognjen Radonjić, posamezniki ne morejo reševati sistema. “Pri nas sistem deluje tako, da vam otežuje življenje, tistim na oblasti pa ga lajša. Za temi zdravniki stoji entuziazem, prispevali so k skrajšanju oziroma celo odpravili čakalne dobe. Ampak ali to pomeni, da bi morali tako živeti – delati ob koncih tedna brez ustreznega nadomestila?” se je vprašal profesor in dodal, da lahko trud posameznikov uspe enkrat ali dvakrat, a to ne more biti nekaj, kar deluje namesto sistema in zagotavlja storitve državljanom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje