Vse več ognjenih črvov v Jadranskem morju: če jih vidite, se jih ne dotikajte

Svet 09. Avg 202210:25 > 10:48 0 komentarjev

Pretekli konec tedna je desetletnega dečka na Hrvaškem opekel ognjeni črv. Čeprav te živali niso nevarne za ljudi, saj ne napadejo, če niso ogrožene, je pomembno, da se jih ne dotikamo. Možnost, da bomo nanje naleteli v Jadranskem morju, je zaradi segrevanja morja namreč vse večja.

Pred dnevi je desetletni deček, ki se je v plitvini na plaži v Rogoznici na Hrvaškem igral s sovrstniki, nenadoma začutil gorečo bolečino, na roki pa so se mu pojavili izpuščaji. Ker je občutek vztrajal, ga je mama odpeljala na urgenco, kjer so ga oskrbeli. Za njegovo bolečino je bil kriv ognjeni črv.

Ognjeni črv z znanstvenim imenom Hermodice carunculata je vrsta morskega črva, ki poseljuje tropske obalne vode Atlantskega oceana – na vzhodu jih najdemo vse od Alžirije do Liberije, na zahodni strani pa vse od jugovzhodne obale ZDA do Gvajane, vključno z Mehiškim zalivom in Karibskim morjem.

Odrasla žival v povprečju doseže okoli 15, nekateri celo do 30 centimetrov. Hrani se predvsem s koralami, morskimi vetrnicami in rakci.

Ognjeni črv Ognjeni črv
PROFIMEDIA
Ognjeni črv Ognjeni črv
PROFIMEDIA
Ognjeni črv Ognjeni črv
PROFIMEDIA

Ognjeni črvi imajo na telesu bele čopke, ki jih sestavljajo tanke ščetine oziroma iglice, ki vsebujejo strup. Ta povzroči močno draženje kože in pekoč občutek, pri posamezniku pa se lahko pojavita tudi slabost in vrtoglavica. Občutek lahko traja nekaj ur, boleče mravljinčenje na mestu opekline pa lahko vztraja še dlje časa.

Te živali načeloma ne ogrožajo ljudi, saj jih ne napadajo. Opekline nastanejo le, če ognjeni črv čuti, da je ogrožen – v tem primeru se brani tako, da izloči strup. Če vas opeče, je pomembno, da iz kože odstranite strupene iglice.

V zadnjih letih se vse pogosteje pojavljajo tudi v Jadranskem morju. Najprej so se pojavili v Karibskem in Rdečem morju, prva opažanja v Sredozemlju pa segajo v začetek 19. stoletja.

A razširjenost ognjenih črvov, ki je bila sprva omejena na najjužnejša območja, se v zadnjem času hitro širi proti severu, vse do Jadranskega morja in francoske obale. Razlog je predvsem segrevanje morja. Ognjeni črv pri temperaturah pod 19 stopinj Celzija namreč postane precej neaktiven, njegove ličinke pa za preživetje potrebujejo več kot 22 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!