Vučić naj bi danes razkril ime mandatarja za sestavo nove srbske vlade

Svet 30. Mar 202404:44 > 06:21 1 komentar
Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Srbski predsednik Aleksandar Vučić bo danes sporočil ime mandatarja za sestavo nove srbske vlade, so v četrtek zvečer za agencijo Tanjug potrdili v njegovem uradu.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odločitev sprejel po več pogovorih z vodji strank vladajoče koalicije. Nova vlada bi lahko bila oblikovana v prihodnjih tednih, piše Tanjug.

Srbski volivci so se na volišča odpravili decembra lani, ko je na predčasnih parlamentarnih volitvah slavila koalicija srbskega predsednika Aleksandra Vučića z njegovo Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu. V novem sklicu 250-članske skupščine ima 129 poslancev.

Na predčasnih volitvah je v parlament prišlo skupno deset strank in zavezništev. Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, ki jo sestavljajo levo-liberalne in sredinske stranke, je osvojila 65 sedežev, lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, 18 sedežev, desna koalicija Nada in Mi – glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, pa po 13 sedežev. V parlament je prišlo tudi pet manjšinskih list.

Volitve sicer zaradi številnih nepravilnosti za opozicijo ostajajo sporne. Opozicija se tako tudi ni udeležila posvetov s predsednikom Vučićem o novem mandatarju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje