Vučić o razmerah na Kosovu: Ne bomo dovolili pogroma in pregona Srbov

Svet 10. Sep 202416:48 1 komentar
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: Marko Djurica/REUTERS)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes napovedal, da bo javnosti kmalu predstavil zahteve po ukrepih zaradi "brutalnega napada na srbsko prebivalstvo", zlasti na Kosovu. To je izjavil po nočni aretaciji štirih Srbov na severu Kosova in današnjem srečanju s posebnim odposlancem EU Miroslavom Lajčakom.

Kosovska policija je danes potrdila, da so v Mitrovici na severu države ponoči pridržali štiri mladeniče srbske narodnosti in jih priprli, poroča portal Kosovo Online. Po navedbah kosovske policije so bili trije od mladeničev pod vplivom alkohola ter so žalili in napadli dva policista, enega od njiju pa da so tudi poškodovali. Zaradi suma napada na uradno osebo so zanje odredili pripor in jih bodo predali državnemu tožilcu.

Srbski premier Miloš Vučević je za srbsko televizijo Prva TV danes medtem dejal, da so po informacijah, ki jih je dobil od vodje srbskega urada za Kosovo Petra Petkovića, policisti tri mladeniče zvlekli iz enega od objektov in jih pretepli. Pridržali so tudi četrtega mladeniča, ki je dogajanje posnel s svojim telefonom. Iz urada za Kosovo so domnevno početje kosovskih policistov po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS označili za ogledalo protisrbske politike kosovskega premierja Albina Kurtija ter nadaljevanje represije, ki jo na severu Kosova trpijo Srbi.

Da Kurti želi pregon srbskega naroda s Kosova, je danes izjavil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Po njegovem prepričanju to ni jasno samo Beogradu, ampak tudi vsem drugim. “Ko ukinete 5.800 delovnih mest in ko ljudje ne morejo opravljati ničesar od tega, kar lahko v sodobnem svetu počne vsakdo, samo zaradi ilegalnih, kriminalnih in protizakonitih odločitev Kurtija, morate sprejeti ukrepe, ki bodo pripeljali do vrnitve določenih pravic, čemur bi rekli status quo ante,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Vučić. Napovedal je, da bo javnost glede tega nagovoril v naslednjih 72 urah.

Vučić je ukrepe napovedal po današnjem srečanju s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom. Ločeno se je sestal tudi z ameriškim veleposlanikom v Beogradu Christopherjem Hillom. Po srečanju je poudaril, da je Beograd vedno odprt za dialog s Prištino, vendar pa da “Srbija ne bo dovolila pogroma in pregona svojega prebivalstva”. Lajčak je z namenom dogovora o naslednjem srečanju v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med stranema v ponedeljek obiskal tudi Prištino. Dialog pod okriljem EU je v zadnjem obdobju sicer zastal, Priština pa je sprejela več enostranskih odločitev.

Februarja so kosovske oblasti tako ukinile srbski dinar in zaprla nekatere institucije, ki delujejo v srbskem sistemu. Kosovska policija pa je konec avgusta izvedla racije v občinskih uradih v štirih občinah na severu države in jih zaprla. Med drugim naj bi vdrli v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo ter enega od centrov za socialno delo. Policija tudi danes, že dvanajsti dan, blokira poslopja srbskih uradov in institucij na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Več kot sto zaposlenih v srbskih institucijah tako še vedno ne more na svoja delovna mesta. EU in Nato sta glede poteze izrazila razočaranje nad pomanjkanjem usklajevanja med kosovskimi varnostnimi organi in mednarodnimi partnerji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje