Vučićevi mediji napadli tiste, ki so ugasnili ruski propagandni stroj

Svet 15. Mar 202213:40 > 14:11 1 komentar
Aleksandar Vučić Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Čeprav je Evropska unija skupaj z drugimi državami Zahoda po ruski agresiji na Ukrajino uvedla niz ostrih sankcij, del katerih se nanaša tudi na prepoved predvajanja nekaterih ruskih državnih medijev, srbskemu predsedniku Vučiću tudi za to očitno ni mar.

Ne samo da državni Telekom Srbija in z njim povezani kabelski operaterji v Bosni in Hercegovini ter Črni gori svojim naročnikom še vedno omogočajo spremljanje ruskih državnih televizij Sputnik in Russia Today, zdaj so začeli nekateri srbski mediji pod nadzorom srbskih oblasti napadati tiste, ki tega (tudi skladno s sankcijami EU, pa čeprav zunaj območja EU) ne omogočajo več.

Srbski časopis Informer je tako v teh dneh pod krinko skrbi za uporabnike ostro napadel kabelskega operaterja SBB v lastništvu United Groupa, ker je, kot je zapisal, “edini kabelski operater v Srbiji, ki ne ponuja več spremljanja ruskih programov”.

SBB
SBB

Spomnimo, da je EU skupaj z drugimi državami Zahoda po ruski agresiji na Ukrajino proti Rusiji uvedla niz ostrih sankcij, del katerih je tudi prepoved ruskih državnih medijev Russia Today (RT) in Sputnik. Srbija pa je kot država kandidatka za članstvo v EU svojo zunanjo politiko obvezana uskladiti z evropsko.

Skrb zaradi širjenja dezinformacij v srbskih medijih v času ruske agresije na Ukrajino so na začetku meseca izrazili tudi veleposlaniki držav članic Evropske unije.

Kar zadeva EU in Sputnik, pa je prepovedan prenos ali distribucija po kabelskih, satelitskih, IP-TV-sistemih, pri ponudnikih internetnih storitev, internetnih platformah ali aplikacijah za izmenjavo videov, ne glede na to, ali so novi ali že prej nameščeni.

“Besede so med vojno pomembne. Priča smo propagandi in dezinformacijam o sramotnem napadu na svobodno in neodvisno državo. Apologetom Kremlja ne bomo dovolili, da širijo svoje toksične laži in opravičujejo Putinovo vojno,” je ob uvedbi sankcij dejala predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen. V Evropski komisiji so namreč prepričani, da sta prav RT in Sputnik ključna medija pod nadzorom Kremlja, ki skrbita za iskanje podpore Putinovi agresiji na Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje