Vulkan na Islandiji se je spet zbudil: lava bruha tudi do 50 metrov v zrak

Svet 29. Maj 202417:21 1 komentar

Južno od islandske prestolnice je znova izbruhnil vulkan. Gre za peti izbruh v obdobju pol leta.

Na Islandiji je danes znova izbruhnil vulkan. To je že peti izbruh od konca lanskega decembra.

Po poročanju tujih medijev je znova izbruhnil vulkan, ki leži na polotoku Reykjanes s približno 30.000 prebivalci. Polotok ježi južno od prestolnice Reykjavik.

Že pred popoldnevom je območje stresla serija potresov. Epicenter je bil ob ribiški vasici Grindavik, ki so jo ob tresenju tal tudi tokrat evakuirali. V vasi živi okoli 3.800 ljudi. Oblasti so evakuirali tudi bližnje letovišče Blue Lagoon, poročila lokalnih medijev povzema ameriški Newsweek. 

Potresom je nato zgodaj popoldne sledil vulkanski izbruh lave in pepela. Iz državnega meteorološkega urada so sporočili, da lava bruha do 50 metrov visoko iz približno kilometer dolge razpoke.

Izbruh vulkana na Islandiji Izbruh vulkana na Islandiji
Izbruhnil vulkan na Islandiji (Foto: REUTERS/posnetek zaslona)
izbruh vulkana na islandiji izbruh vulkana na islandiji
Izbruh vulkana na Islandiji (Foto: PROFIMEDIA)
izbruh vulkana na islandiji izbruh vulkana na islandiji
Izbruh vulkana na Islandiji (Foto: PROFIMEDIA)

Da lava ne bi pritekla do omenjenih naselij, so pristojni z reševalnimi službami ob cestah in pred mesti postavile ovire. Podobnega načrta so se držali tudi ob preteklih izbruhih na območju.

Kljub temu je lava v preteklosti že poškodovala oziroma celo porušila nekaj hiš in zaprla več cest, poškodovala pa tudi cevi, po katerih se mesta oskrbujejo s toplo geotermalno vodo.

Eden izmed največjih vulkanskih izbruhov na Islandiji se je zgodil leta 2010, ko je izbruhnil vulkan Eyjafjallajökull. Ogromen oblak pepela je takrat zaprl več letališč po Evropi in prizemljil več kot 10.000 letal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje