Lava na Islandiji teče po ulicah, gorijo hiše. Predsednik: Lahko se zgodi vse

Svet 14. Jan 202412:35 > 22:11

Lava, ki izteka po današnjem izbruhu vulkana na jugozahodu Islandije, je popoldne dosegla prvi hiši v bližnjem mestecu Grindavik. Stavbi je zajel ogenj, lava pa teče po mestnih ulicah. Predsednik Gudni Johannesson je v večernem nagovoru izrazil upanje, da se bodo zadeve umirile, a hkrati opozoril, da "se lahko zgodi vse".

Danes zjutraj je ponovno izbruhnil vulkan na jugozahodu Islandije. Oblasti mesta Grindavik so razglasile izredne razmere, okoli 4.000 prebivalcev pa so pred izbruhom evakuirali. Izbruh se je okoli 8. ure po srednjeevropskem času začel na polotoku Reykjaness, le nekaj južneje od kraja prvega izbruha, ki je območje prizadel 18. decembra decembra lani, je sporočil islandski meteorološki urad.

Potresna dejavnost se je ponoči okrepila in prebivalce bližnjega Grindavika so evakuirali okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času. Prav tako so evakuirali hotel ob bližnjem svetovno znanem kopališču s termalno vodo Blaa lonid (Modra laguna).

Ob decembrskem izbruhu novonastalega vulkana se je Grindavik izognil večji škodi, saj ga lava ni dosegla, tokrat pa je bilo žal drugače. “To je scenarij, ki smo se ga najbolj bali, lava v bližini mesta. Lava teče v vrt,” je dopoldne sporočil eden od prebivalcev.

Popoldne je lava dosegla prvi hiši v bližnjem mestecu Grindavik. Stavbi je zajel ogenj, lava pa teče po mestnih ulicah.

Islandska premierka Katrin Jakobsdottir je dejala, da so “razmere grozljive”. “Strašljivo je videti, kako blizu Grindaviku je izbruh,” je povedala, še preden je lava dosegla mesto.

Že v sredo se je pripetila tragedija, ko je 51-letni delavec popravljal razpoko na vrtu, tla pod njim pa so nenadoma popustila in izginil je v globini. Intenzivno iskanje so v petek prekinili, ker je bilo območje zaradi vulkanske aktivnosti prenevarno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hiši, ki ju je danes zajela lava, sta na severovzhodu Grindavika, magma pa naj bi tja pritekla iz zemeljske razpoke, ki je še bližje hišam kot prvotno mesto izbruha.

lava islandija lava islandija
Foto: Profimedia
Na Islandiji ponovno bruha vulkan Na Islandiji ponovno bruha vulkan
Foto: islandska civilna zaščita/REUTERS
Na Islandiji ponovno bruha vulkan Na Islandiji ponovno bruha vulkan
Foto: islandska civilna zaščita/REUTERS

Islandski predsednik Gudni Johannesson je na omrežju X zagotovil, da življenja niso ogrožena, je pa lahko tamkajšnja infrastruktura.

Oblasti pa pozorno spremljajo geotermalno elektrarno Svartsengi, ki oskrbuje 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes z elektriko in vodo. Delavci že od novembra gradijo zid za zaščito tega objekta. Letalske povezave za zdaj sicer niso ogrožene.

To je že peti vulkanski izbruh na Islandiji v zadnjih dveh letih. Na otoku je sicer 33 aktivnih vulkanskih sistemov, kar je največ v Evropi. Islandija leži na prelomnici med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo.

Predsednik v večernem nagovoru: Upam, da se bodo razmere umirile

Predsednik Johannesson je v večernem nagovoru narodu dejal, da “upa, da se bodo razmere umirile, a se lahko zgodi vse”. Sredi negotovosti, s katero se sooča mesto, je Islandce pozval, naj “stopijo skupaj in imajo sočutje do tistih, ki ne morejo biti na svojih domovih”, poroča AFP.

Znova bruhata tudi indonezijska vulkana in eden na Japonskem

Vulkan Marapi na indonezijskem otoku Sumatra je davi dvakrat bruhal pepel in dim, je sporočila indonezijska seizmološka služba. Dvakrat je danes izbruhnil tudi vulkan Lewotobi Laki-Laki na indonezijskem otoku Flores, o izbruhu vulkana poročajo tudi z otoka na jugozahodu Japonske. Oblasti so evakuirale nekatere prebivalce v bližini.

Marapi, ki je visok 2891 metrov, v zadnjem tednu dni bruha skoraj vsak dan. Najhujši izbruh je bil 3. decembra, ko je umrlo 24 pohodnikov.