WHO: V Gazi vse bolj verjeten izbruh otroške paralize

Svet 23. Jul 202414:48 0 komentarjev
Otroci v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je vse bolj zaskrbljena zaradi grožnje, ki jo predstavlja otroška paraliza za prebivalstvo Gaze. Izbruh te nevarne bolezni je zaradi izraelske ofenzive namreč vse bolj verjeten, čeprav za zdaj še niso potrdili nobene okužbe z virusom otroške paralize, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Zelo me skrbi, da bi v Gazi lahko prišlo do izbruha bolezni,” je v Jeruzalemu dejal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Ayadil Saparbekov.

Virus otroške paralize so nedavno odkrili v vzorcih odplak z vojnega območja. Do zdaj pa ga niso potrdili pri nobenem bolniku, je še povedal strokovnjak WHO, odgovoren za zdravstvene krize na palestinskih ozemljih.

Kot je pojasnil, je zaradi velikih težav z oskrbo s svežo vodo, odvajanjem odpadne vode in močno oslabljenega zdravstvenega sistema tveganje za širjenje bolezni zelo veliko. Več sto ljudi si v zasilnih namestitvah deli po eno stranišče, vsaka oseba pa ima na voljo manj kot dva litra vode na dan, je pojasnil.

Predstavnik WHO tako ni zaskrbljen le zaradi otroške bolezni, ampak tudi drugih nalezljivih bolezni, ki lahko vodijo v smrt.

otroška paraliza
Cepljenje otrok proti otroški paralizi. (Foto: PROFIMEDIA)

Najverjetneje so ostanki virusa prišli v odplake od cepljenega človeka, ki je imel virus v sebi. Pozitivni vzorci tako še ne pomenijo, da se je v Gazi že nekdo okužil z virusom otroške paralize. Bodo pa v prihodnjih dneh opravili natančnejšo analizo vzorcev.

Do nedelje nameravajo pripraviti tudi priporočila za morebitno kampanjo cepljenja v Gazi, pri kateri bi med drugim pomagala WHO.

Izraelska vojska je medtem po lastnih navedbah že začela cepiti vojake proti otroški paralizi. Vojska in druge organizacije pa naj bi se pripravljale tudi na dostavo cepiva v Gazo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!