WHO želi zaradi porasta okužb dihal med otroki pojasnila Kitajske

Svet 23. Nov 202312:13 0 komentarjev
Cepljenje otrok na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija je Kitajsko zaprosila za podrobne informacije o povečanem številu bolezni dihal in prijavljenih skupkih pljučnice pri otrocih. Kitajska porast bolezni dihal pripisuje odpravi protikoronskih ukrepov ter kroženju znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb. Podoben porast so po odpravi omejitev zaznali tudi v Veliki Britaniji in ZDA.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Kitajsko zaprosila za več informacij o “skupkih nediagnosticirane pljučnice”, ki naj bi se širila med otroki na severu azijske države. Po navedbah WHO so namreč tam v primerjavi z istim obdobjem v prejšnjih treh letih od sredine oktobra opazili povečanje števila primerov gripi podobnih bolezni.

Pred tem so mediji in mednarodna agencija za nadzor nalezljivih bolezni ProMED poročali o “skupkih nediagnosticirane pljučnice pri otrocih na severu Kitajske”. Po navedbah WHO ni jasno, ali je izbruh povezan s splošnim povečanjem števila okužb dihal, ali gre za ločene dogodke.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je prejšnji teden sporočila, da je porast bolezni dihal posledica odprave protikoronskih ukrepov ter kroženja znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb, ki prizadenejo otroke, vključno z bakterijo Mycoplasma pneumoniae.

WHO je Kitajce pozvala, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje prenosa okužbe, kot so cepljenje, ohranjanje razdalje, izolacija v primeru okužbe, testiranje, nošenje mask, zagotavljanje dobrega prezračevanja in redno umivanje rok.

Po današnji objavi izjave WHO je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua objavila članek, v katerem je citirala uradnike kitajske nacionalne zdravstvene komisije, ki naj bi dejali, da so pozorni na diagnosticiranje in oskrbo otrok z boleznimi dihal. Podoben porast gripi podobnih bolezni kot na Kitajskem so po odpravi protikoronskih omejitev zaznali tudi v Veliki Britaniji in ZDA, poroča britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!