Z izstrelitvijo rakete na trdo gorivo dosežen eden glavnih ciljev Kim Džong Una

Svet 14. Apr 202309:05 0 komentarjev

Severna Koreja je sporočila, da je preizkusila medcelinsko balistično raketo na trdo gorivo. Gre za raketo novega tipa imenovano Hwasong-18. Cilj preizkusa, ki ga je vodil severnokorejski voditelj Kim Džong Un, naj bi bilo oceniti vojaško izvedljivost novega strateškega oborožitvenega sistema.

Severna Koreja je danes sporočila, da je bilo orožje, ki ga je preizkusila v četrtek, nova medcelinska balistična raketa na trdo gorivo Hwasongpho-18. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bil cilj preizkusa, ki ga je vodil severnokorejski voditelj Kim Džong Un, oceniti vojaško izvedljivost novega strateškega oborožitvenega sistema.

Poleg tega naj bi s poskusno izstrelitvijo potrdili delovanje visokozmogljivih motorjev na trdo gorivo za večstopenjske rakete, še poroča KCNA.

Severna Koreja je v četrtek izstrelila novo balistično raketo proti Japonskemu morju, ki je letela približno tisoč kilometrov, preden je padla v morje.

“Testno je bila izstreljena medcelinska balistična raketa novega tipa, Hwasong-18, ki bo opravljala svoje poslanstvo pomembnega odvračanja vojne kot ključno sredstvo strateških sil Severne Koreje v prihodnosti,” poroča KCNA. Kot dodaja, je Kim dejal, da bo novo orožje radikalno povečalo učinkovitost jedrskega protinapada in Severni Koreji omogočilo, da bo nenehno vzbujala skrajno zaskrbljenost in grozo pri svojih sovražnikih.

Preizkus rakete na trdo gorivo - Severna Koreja Preizkus rakete na trdo gorivo - Severna Koreja
Kim Hong-Ji/REUTERS
Preizkus rakete na trdo gorivo - Severna Koreja Preizkus rakete na trdo gorivo - Severna Koreja
Kim Hong-Ji/REUTERS

Dosežen eden glavnih ciljev Kimovih prizadevanj

Preizkus tehnološko naprednejše rakete na trdo gorivo je bil eden glavnih ciljev Kimovih prizadevanj za posodobitev vojske, ki jo je napovedal v svojem novoletnem poročilu.

Takšne rakete je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lažje skladiščiti in prevažati, so stabilnejše in hitreje pripravljene za izstrelitev, zato jih je težje odkriti in preventivno uničiti.

Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket vseh dosegov, ki so lahko opremljene tudi z jedrsko konico. Medcelinske rakete so tiste, ki lahko dosežejo več kot 5.500 kilometrov.

Fotografije, ki so jih objavili severnokorejski državni mediji, in podrobnosti, ki jih je posredovala južnokorejska vojska, kažejo, da je šlo za prvi uspešni severnokorejski poskus izstrelitve rakete na trdo gorivo, je za AFP potrdil ameriški analitik Ankit Panda. Kot je pojasnil, je to razvidno iz izpušnih plinov rakete.

Vse doslej znane medcelinske balistične rakete Pjongjanga so bile na tekoče gorivo, najnovejši preizkus pa po navedbah AFP pomeni dolgo želeni preboj v severnokorejskih oborožitvenih programih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!