Z legendo hip hopa se je rokoval, nato jo je ustrelil. Zdaj s pajdašem obsojen

Svet 28. Feb 202412:18 0 komentarjev
Mural v spomin na Jam Master Jaya
Mural v spomin na Jam Master Jaya (Foto: PROFIMEDIA)

Več kot 20 let po umoru glasbenika Jama Mastra Jaya, ki je bil član slavnega hip hop tria Run-DMC, je sodišče obsodilo njegova morilca. Zaradi umora in kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z drogo, jima grozi najmanj 20-letna zaporna kazen, tudi dosmrtni zapor. Oba sta žrtev poznala. Glasbenik je bil njun prijatelj iz otroštva in krstni boter.

Porota na newyorškem sodišču je v torek moška spoznala za kriva umora glasbenika Jama Mastra Jaya, ki je bil del slavnega hip hop tria Run-DMC. Kot poroča CNN, so za umor obsodili Ronalda Washingtona in Karla Jordana mlajšega, ki sta glasbenika poznala. Jay, čigar pravo ime je bilo Jason Mizell, je bil Jordanov krstni boter in Washingtonov prijatelj iz otroštva. Dvojici, ki so ju poleg umora obsodili tudi kaznivih dejanj v povezavi s trgovino z drogo, grozi najmanj 20-letna zaporna kazen, tudi dosmrtni zapor.

Jam Master Jay je v snemalnem studiu pod streli umrl oktobra 2002. Tožilstvo in priče, ki so bile v času umora v studiu, so trdili, da sta Washington in Jordan vstopila v studio, kjer je DJ skupaj s prijatelji igral videoigre. Kot navedbe prič povzema revija Rolling Stone, je Jordan stopil do glasbenika in ga med rokovanjem dvakrat ustrelil. Po navedbah tožilstva je bil razlog za umor zamera, ker je Jay dvojico izločil iz skoraj 200 tisoč dolarjev težkega posla z drogo.

Na zatožno klop bo moral zaradi umora sesti še en osumljenec. Leta 2026 se bo namreč začel sodni postopek proti Jayu Bryantu, ki naj bi Washingtona in Jordana v studio spustil skozi požarni izhod.

Ob izreku sodbe je v dvorani newyorškega sodišča izbruhnil glasen prepir. “Pravkar ste ubili nedolžna človeka. Spravite me od tu,” je dejal Washington, Jordan pa se je le obrnil k podpornikom in jim dejal, da jih ima rad. Ob kričanju so nato moška odpeljali iz dvorane, poroča CNN. Obramba obtožbe in pričanja zavrača in za umor krivi Bryanta, ob tem pa je že napovedala pritožbo.

Jam Master Jay, Run DMC
Foto: PROFIMEDIA

Preiskava umora Jama Mastra Jaya je trajala več kot 20 let. Aretacija osumljencev in začetek sojenja sta bila šele leta 2020, ko je newyorško sodišče znova odprlo primer. Jay je sicer po pisanju medijev veljal za nasprotnika drog, vendar se je v 90. letih, ko je njegov glasbeni uspeh pojenjal, začel ukvarjati s prodajo kokaina.

Jam Master Jay je z Josephom Simmonsom in Darrylom McDanielsom ustanovil hip hop skupino Run-DMC. Ta je postala ena najbolj prepoznavnih skupin na hip hop sceni v osemdesetih. Skupina je po umoru Jaya razpadla. Med najbolj znanimi hiti tria Run-DMC so pesmi It’s Like That, Walk This Way, ki so jo posneli s skupino Aerosmith, in It’s Tricky. Ta je svojevrsten preporod doživela v zadnjem obdobju, ko jo je veliko ustvarjalcev na družbenem omrežju TikTok uporabilo za podlago v videoposnetkih.

Trio Run-DMC leta 1987 na podelitvi American Music Awards Trio Run-DMC leta 1987 na podelitvi American Music Awards
Trio Run-DMC leta 1987 na podelitvi American Music Awards (Foto: PROFIMEDIA)
Run-DMC Run-DMC
Foto: PROFIMEDIA
Run-DMC Run-DMC
Foto: PROFIMEDIA
Run-DMC Run-DMC
Foto: PROFIMEDIA
Joseph Simmons in Darryl McDaniels pred muralom v spomin na Jam Master Jaya Joseph Simmons in Darryl McDaniels pred muralom v spomin na Jam Master Jaya
Joseph Simmons in Darryl McDaniels pred muralom v spomin na Jam Master Jaya (Foto: PROFIMEDIA)

Ob izreku sodbe sta Simmons in McDaniels za revijo Rolling Stone dejala, da upata, da je konec sojenja prinesel epilog tudi za Jayevo družino. “Jay bo vedno imel posebno mesto v srcih prijateljev in vseh ljudi, ki jih je navdihoval. Bil je duša in srce skupine Run-DMC, za vedno ga bomo pogrešali,” sta izjavo sklenila Jayeva nekdanja glasbena sopotnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!