Za 14 let v zapor, ker je vodji Cose Nostre pomagala, da se je 30 let skrival

Svet 12. Jul 202414:43 1 komentar
Rosalia Messina Denaro
Rosalia Messina Denaro (Foto: PROFIMEDIA)

Sestra nekoč najbolj iskanega mafijca v Italiji, ki je umrl lani, je bila obsojena na 14 let zaporne kazni. Takšna kazen jo je doletela, ker je vodji Cose Nostre pomagala, da se je 30 let izmikal organom pregona.

Rosalio Messina Denaro, sestro lani septembra preminulega mafijskega šefa Mattea Messine Denara, so v četrtek obsodili na 14-letno zaporno kazen. Sestra nekoč najbolj iskanega mafijca v Italiji je vodji Cose Nostre pomagala, da se je 30 let izmikal organom pregona, je razsodil sodnik v Palermu.

Italijanski karabinjerji so Rosalio Messina Denaro aretirali marca lani, mesec in pol po tem, ko so prijeli tudi Mattea Messina Denaro med odhodom s klinike v Palermu, kjer se je zdravil zaradi raka. Kot je sporočilo državno tožilstvo v Palermu, je njegova sestra vzdrževala stike z najvišjimi šefi sicilijanske mafije in pomagala pri vodenju kriminalnih operacij, ko je bil Matteo na begu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sodnik v Palermu je sodbo sestri mafijskega šefa izrekel po hitrem sojenju. Po navedbah preiskovalcev je v bratovem imenu delovala kot blagajničarka mafijske družine. Hkrati je vodila sistem komuniciranja prek t. i. pizzinov oziroma šefovih ukazov in navodil, s čimer je mafijskemu vodji omogočala ohranjanje stikov z najožjimi sodelavci v dolgem obdobju bežanja pred roko pravice, še navaja Ansa.

Messina Denaro je bil do prijetja tri desetletja številka ena na italijanskem seznamu najbolj iskanih kriminalcev.

Veljal je za naslednika nekdanjih velikih šefov Cose Nostre, Salvatoreja “Tota” Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017. Obsojen je bil zaradi vpletenosti v več deset umorov, med drugim v bombne napade Cose Nostre leta 1992, v katerih so umorili protimafijska tožilca Giovannija Falconeja in Paola Borsellina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje