Za havanski sindrom verjetno kriva pulzna elektromagnetna energija

Svet 03. Feb 202208:30 > 09:20 0 komentarjev
Havanski sindrom
Profimedia

Pulzna elektromagnetna energija "verjetno razloži" nekaj primerov skrivnostnega havanskega sindroma, piše v novem poročilu ameriških obveščevalcev. A številna vprašanja ostajajo neodgovorjena.

Do zdaj je potekala razgreta debata, ali so simptomi, ko so prizadeli ameriško diplomatsko osebje po vsem svetu, posledica neke naprave ali pa so zgolj psihološke narave.

Najnovejše sporočilo skupine strokovnjakov ameriške obveščevalne skupnosti pravi, da so simptomi “pristni in prepričljivi” in jih je morda povzročil “zunanji vir”, poroča BBC. A obenem ne odgovorijo na vprašanje, kdo je za to odgovoren.

Spomnimo, leta 2016 so v Havani na Kubi ameriški obveščevalci in diplomati začeli poročati o vrsti nenavadnih simptomov, a vlada njihovih trditev ni upoštevala.

A v zadnjem letu so jih začeli jemati resneje, saj so jih spodbudili k poročanju o podobnih simptomih. To je privedlo do poplave primerov z vsega sveta, našteli so jih najmanj tisoč.

Januarska preiskava CIE ni našla dokazov, da bi za tem stala neka tuja država. Zapisali so, da je veliko primerov mogoče razložiti z naravnimi vzroki oziroma stresom. Priznali so le, da so številni primeri ostali nepojasnjeni.

Pulzna elektromagnetna energija

A v novi študiji so preučili več kot 1.000 zaupnih dokumentov in intervjuvali številne priče. Osredotočili so se predvsem na skupino ljudi, ki trpijo za točno določenimi simptomi, niso pa razkrili, koliko jih je.

Pri tem so ugotovili, da obravnavanih primerov ni mogoče razložiti z okoljskimi ali zdravstvenimi okoliščinami. Komisija je preiskovala štiri “glavne značilnosti” simptomov, vključno z občutkom pritiska, ki prihaja z določene smeri ali lokacije.

Opredelili so pet možnih vzrokov: zvočne signale, kemična in biološka sredstva, ionizirajoče sevanje, naravne in okoljske dejavnike ter radiofrekvenčno oziroma elektromagnetno energijo.

Havanski sindrom: ameriška ambasada
Profimedia

Komisija je ugotovila, da psihološki in družbeni dejavniki sami po sebi ne pojasnjujejo simptomov, čeprav bi lahko prispevali k poslabšanju težav prizadetih. Prav tako so izključili okoljske in zdravstvene vzroke.

Ugotovili so, da je pulzna magnetna energija tista, ki “verjetno pojasnjuje” simptome, ki so se pojavili pri ljudeh, čeprav nimajo vseh potrebnih informacij, da bi dokončno razrešili skrivnost.

Dodali so, da bi nestandardne antene lahko imele vpliv na človeško telo. Vir te energije je zlahka skriti in zahteva le zmerno moč, lahko pa potuje tudi po zraku in skozi stene zgradb.

Nadaljevali bodo iskanje odgovorov

A številna vprašanja ostajajo neodgovorjena: kakšna naprava je to povzročila, ali je bil namen povzročiti škodo ali ljudi samo nadzorovati ter predvsem – kdo stoji za tem?

Mnogi v ameriški vladi verjamejo, da bi lahko za napadom stala Rusija, to pa so izpostavili na številnih sestankih, a niso našli dokazov, ki bi to podprli.

Skupna izjava dveh najvišjih uradnikov v ameriški obveščevalni skupnosti je nakazala, da bodo nadaljevali iskanje resnice in poskušali odgovoriti na vsa vprašanja.

Za BBC se je odzval tudi tiskovni predstavnik Bele hiše in povedal, da pozdravljajo ugotovitve sporočila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!