Za mesto Johnsonovega naslednika se bosta potegovala Rishi Sunak in Liz Truss

Svet 20. Jul 202217:44 0 komentarjev
Liz Truss, Rishi Sunak
PROFIMEDIA

V tekmi za naslednika Borisa Johnsona na položaju vodje britanske konservativne stranke in predsednika vlade se bosta za končno zmago pomerila nekdanji finančni minister Rishi Sunak, ki je na današnjem glasovanju prejel 137 glasov, in zunanja ministrica Liz Truss, ki jih je prejela 113. Iz tekme je izpadla ministrica za trgovino Penny Mordaunt.

Mordaunt je na današnjem, petem glasovanju, prejela 105 glasov, poroča britanski BBC. Vodilni kandidat še vedno ostaja nekdanji finančni minister Sunak, ki je zmagal v vseh dosedanjih krogih glasovanja.

“To je res močan rezultat z jasnim mandatom poslancev,” so po razglasitvi rezultatov sporočili iz njegovega tabora in dodali, da bo Sunak delal “noč in dan, da bi od širše družine konservativne stranke dobil mandat” za zmago nad laburisti, zaščito države in izkoriščanje priložnosti, ki jih prinaša brexit.

O zmagovalcu bo na tajnem glasovanju odločalo okoli 160.000 članov konservativne stranke, razglašen pa naj bi bil 5. septembra. Zmagovalec bo postal tako vodja konservativne stranke kot novi predsednik britanske vlade.

Predvolilni sestanki za člane stranke se bodo predvidoma začeli v petek, Sunak in Truss pa sta se medtem že dogovorila, da bosta svoja stališča javno soočila v razpravi 25. julija na BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!