Za Slovenijo v Južni Koreji danes “velik dan”

Slovenija 29. Jun 202314:17 0 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/TWITTER

Minister za gospodarstvo Matjaž Han ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon v Južni Koreji krepita politične in gospodarske vezi. Fajon je danes svečano odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva v Seulu.

V Južni Koreji obstaja veliko zanimanja za politično in gospodarsko sodelovanje s Slovenijo, sta na današnji novinarski konferenci iz Seula sporočila gospodarski minister Matjaž Han in zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministra se v Južni Koreji mudita na večdnevnem obisku, kjer skupaj z gospodarsko delegacijo krepita vezi med državama.

Na virtualni novinarski konferenci je Fajon izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da Slovenijo v zadnjem času obiskuje več gospodarskih in političnih delegacij iz Južne Koreje. Tamkajšnje drugo največje mesto Busan namreč kandidira za Expo 2030, je pojasnila ministrica in ob tem napovedala, da ob koncu avgusta v Slovenijo prišla še ena večja južnokorejska gospodarska delegacija.

Ministrska in strankarska kolega sta se iz južnokorejske prestolnice oglasila v večernih urah po lokalnem času, pred današnjo slovesno otvoritvijo slovenskega veleposlaništva v Seulu, ki sicer formalno deluje že od lani. “Lani sta Slovenija in Koreja zaznamovali 30. obletnico diplomatskega sodelovanja. V tem obdobju sta državi stkali odlične politične vezi in vzpostavili ekonomsko in kulturno sodelovanje, kar smo še nadgradili z vzpostavitvijo slovenskega veleposlaništva v Koreji, ki ga vodi veleposlanik Jernej Müller,” je, kot so sporočili z zunanjega ministrstva, ob uradni otvoritvi dejala ministrica.

Fajon je dejala, da je danes “velik dan za Slovenijo v Južni Koreji”, saj sta se s Hanom udeležila tudi enega najpomembnejših uvoznih sejmov Korea Import Fair Trade, na katerem se na skupnem slovenskem paviljonu predstavljajo slovenska podjetja.

Han se je posebej srečal še z županom industrijsko razvitega mesta Gumi, kjer je v sredo obiskal tovarno slovenskega podjetja Kolektor Sinyung. Pogovore je opravil tudi s podpredsednikom agencije Kotra, ki je danes obnovila memorandum o sodelovanju s slovensko agencijo Spirit.

Vršilec dolžnosti direktorja Spirit Slovenija Rok Capl je ob tem izrazil prepričanje, da bodo skupna prizadevanja in aktivnosti agencij pripeljale do številnih uspešnih zgodb med slovenskimi in korejskimi podjetji. “Verjamem, da lahko skupaj dosežemo odlične rezultate in ustvarimo prihodnost, ki temelji na trajnostni rasti in inovativnosti,” je ob robu današnje investicijske konference, kjer je Slovenija predstavila svoje poslovno in gospodarsko okolje, povedal Capl, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Kot je poudaril Han, je Južna Koreja za Kitajsko in Singapurjem tretja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Trgovinska menjava je po navedbah ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport lani znašala dobrih 527 milijonov evrov, od tega je uvoz v Slovenijo znašal 380 milijonov evrov blaga in storitev, izvoz pa 147 milijonov evrov.

Fajon je poudarila, da je opazila veliko zanimanja za politično in gospodarsko sodelovanje. “Gospodarsko zlasti na področjih avtomobilske industrije, umetne inteligence, infrastrukture, digitalizacije, znanosti, raziskav, tudi med univerzami, pa seveda med ljudmi,” je pojasnila ministrica.

Državi bosta kot nestalni članici Varnostnega sveta ZN v letih 2024–25 lahko intenzivneje sodelovali tudi na diplomatskem področju. Kot je poudarila Fajon, imata kljub geografski oddaljenosti podobne vrednote; “smo podobno misleči državi, ko gre za spoštovanje demokracije, človekovih pravic, vladavine prava”. Ministrica se je danes srečala z nekdanjim generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, s katerim sta po njenih besedah imela “dolg prijateljski pogovor o kompleksnem, zapletenem, nepredvidljivem svetu”.

Na vprašanje o možnosti odprtja južnokorejskega veleposlaništva v Ljubljani je ministrica odgovorila zgolj, da so na tem področju bili storjeni koraki v pozitivni smeri. Ob tem je poudarila, da si Slovenija želi tudi odprtja gospodarskega predstavništva Južne Koreje pri nas.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!