Za štiri minute izbruhnil indonezijski ognjenik

Svet 10. Sep 202318:12 0 komentarjev
Anak Krakatau med majskim izbruhom
Anak Krakatau med enim od lanskih izbruhov (Foto: PROFIMEDIA)

Za približno štiri minute je izbruhnil indonezijski ognjenik Anak Krakatau. Gre za enega bolj aktivnih vulkanov, pri katerem so letos našteli že 61 izbruhov.

V Indoneziji je znova za kratek čas izbruhnil ognjenik Anak Krakatau. Vulkanski pepel je švigal v višino do tisoč metrov od kraterja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila državna agencija za vulkanologijo.

Vulkan je izbruhnil ob 12.36 po lokalnem času (7.36 po srednjeevropskem času) za okoli štiri minute. Iz kraterja se je vil debel steber temno sivega pepela, ki se je pomikal proti severovzhodu.

Anak Krakatoa, kar pomeni “otrok Krakatoe” se nahaja v ožini Sunda, ki ločuje otoka Java in Sumatra. Od junija letos je izbruhnil že šestkrat, a z različno intenzivnostjo stebra pepela, ki se je valil iz 157 metrov visokega vulkanskega kraterja. Skupno je vulkan letos izbruhnil še 61-krat.

Status vulkana ostaja na drugi najvišji opozorilni stopnji. Oblasti so ga dvignile na to raven aprila lani.

Julija je steber pepela iz kraterja segal za okoli tri minute tudi do 2.000 metrov v višino. Najbližja človeška naselbina je na otoku Sebesi okoli 16,5 kilometra stran. Anak Krakatau je eden od skoraj 130 aktivnih vulkanov na indonezijskem otočju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!