Za strelski napad osumili 14-letnega dijaka: ubil dva učenca in dva učitelja

Svet 05. Sep 202407:13 1 komentar
Strelski napad na srednji šoli
Za strelski napad na srednji šoli v Georgii osumljen 14-letni dijak (Foto: Elijah Nouvelage/ REUTERS)

Ameriška policija je sporočila, da so včerajšnji strelski napad na osnovni šoli nedaleč od Atlante osumili 14-letnega dijaka. V napadu so umrli štirje ljudje, še devet je ranjenih.

Mladoletnik je na srednji šoli Apalachee v kraju Winder začel streljati zjutraj kmalu po začetku pouka. Dijaki in šolsko osebje so se zaklenili v učilnice, nekateri so pobegnili iz poslopja.

Večina se jih je zatekla na športni stadion, osumljenec za napad pa se je kasneje predal dvema šolskima varnostnikoma, je povedal direktor preiskovalnega urada Georgie Chris Hosey.

V streljanju sta umrla učitelj in učiteljica ter dva 14-letna dijaka, poroča AP. Ranjenih je bilo še osem dijakov in en učitelj.

Osumljenca so kmalu po napadu prijeli. Nameravajo ga obtožiti umorov, sodili pa mu bodo kot odrasli osebi, je dejal Hosey. Motiv za napad javnosti ni znan. Policija predvideva, da je strelec deloval sam.

Napadalec je streljal z jurišno oziroma polavtomatsko puško, ki je v ZDA priljubljeno orožje množičnih strelcev, orožarski lobi pa se uspešno upira prizadevanjem demokratov na čelu s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, da bi ga prepovedali.

Urad FBI v Atlanti je sporočil, da so osumljenca že maja lani obravnavali v zvezi z grožnjo s strelskim napadom na šoli. Njegov oče je priznal, da ima v hiši lovsko orožje, do katerega sin nima dostopa, mladoletnik pa je grožnje zanikal.

To je prvi množični strelski napad v šoli, odkar se je v ZDA začelo novo šolsko leto, piše Reuters.

Strelski napad v srednji šoli Georgia Strelski napad v srednji šoli Georgia
Foto: Posnetek zaslona/ABC Affiliate WSB/REUTERS
14-letnik je v priporu 14-letnik je v priporu
14-letnik je v priporu (Foto: PROFIMEDIA)

Šola Apalachee bo do nadaljnjega zaprta. V Winderju so se začela bedenja v spomin na žrtve, republikanski politiki družinam žrtev ponujajo molitve, Biden in drugi demokrati pa ponovno pozivajo k zaostritvi zakonodaje o orožju in prepovedi jurišnih pušk.

Letos v ZDA že 384 množičnih strelskih napadov

Organizacija Arhiv o nasilju z orožjem, ki spremlja tovrstne tragedije, je letos naštela 384 množičnih strelskih napadov, ki so zahtevali najmanj štiri smrtne žrtve. Napadi so pogosti na šolah in ameriški komentatorji, razen konservativnih, se sprašujejo, kaj je narobe z državo, v kateri otroci odhajajo v šole kot vojaki na fronto.

“Šolarji po vsej državi se namesto branja in pisanja učijo, kako se skriti. Tega ne smemo več sprejemati kot nekaj normalnega,” je v odzivu na napad sporočil Biden. Podobno je opozorila tudi demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris.

Republikanski kandidat Donald Trump, ki se je na streljanja doslej odzival s pozivi po še večji razširjenosti orožja, je na predvolilnem dogodku v Pensilvaniji dejal, da je svet bolan in ga bo po zmagi na volitvah pozdravil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje