Začenja se nacionalna konvencija ameriške demokratske stranke

Svet 19. Avg 202407:10 2 komentarja
Kamala Harris in Tim Walz
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

V Chicagu se začenja nacionalna konvencija ameriške demokratske stranke, na kateri bo podpredsednica ZDA Kamala Harris v četrtek s svojim govorom uradno sprejela predsedniško nominacijo za volitve 5. novembra, na katerih se bo pomerila z republikancem Donaldom Trumpom.

Približno 5.000 delegatov demokratske stranke iz 50 zveznih držav in odvisnih ozemelj je potrdilo predsedniško kandidaturo Harris virtualno že v začetku avgusta, potem ko je predsednik ZDA Joe Biden 21. julija odstopil od kandidature za drugi mandat po poraznem junijskem televizijskem soočenju s Trumpom.

Na konvenciji bo podpredsedniško kandidaturo v sredo sprejel guverner Minnesote Tim Walz. Biden pa bo formalno predal štafeto svoji podpredsednici že danes s svojim govorom, v katerem bo opisal dosežke svoje vlade in nagovarjal Američane, da je najboljša pot naprej izvolitev Harris.

Pričakujejo 30.000 protestnikov

Organizatorji konvencije pričakujejo najmanj 50.000 obiskovalcev, od tega okrog 15.000 novinarjev, prav tako pa tudi najmanj 30.000 protestnikov, ki bodo zahtevali konec ameriške podpore Izraelu v času vojne v Gazi.

Osrednje prireditve bodo potekale v športni dvorani United Center ter v konvencijskem centru McCormick.

Na konvenciji bodo potrdili strankarsko platformo – politični kažipot za naslednja štiri leta – ki jo je vodstvo stranke sestavilo, še preden je Biden odstopil od tekme, dokument pa potrebuje nekatere popravke.

Nastopile bodo vse zvezde ameriške demokratske politike – bivša predsednika Barack Obama in Bill Clinton ter nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, pričakujejo pa se še govori senatorja iz Vermonta Bernieja Sandersa in drugih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje