Začenja se sloviti “Sanremo”: na odru kopica povratnikov in italijanski kmetje

Svet 06. Feb 202408:19
sanremo, italija, festival
Foto: PROFIMEDIA

Na ligurski obali se v Sanremu začenja slavni festival, ki bo dal italijanskega potnika na letošnjo Evrovizijo. Pozornost velike večine naših sosedov bo do sobote, ko bo znan zmagovalec izbora, usmerjena na dogajanje v dvorani Ariston, ki pa ga bodo zagotovo spremljali tudi trači, škandalčki in presenečenja. Burno je bilo že pred prvimi nastopi, saj so zaradi bombnega preplaha evakuirali vilo, kjer se je zabaval velik del nastopajočih. Najava bombe se je izkazala za lažno.

V Sanremu se začenja vsakoletni izbor za najlepšo italijansko popevko, ki bo nato tudi zastopala državo na majskem tekmovanju za pesem Evrovizije v Malmöju na Švedskem. Za zmago se bo na petdnevnem festivalu v dvorani Ariston potegovalo 30 izvajalcev.

Festival je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa razprodan. Veliko izvajalcev, ki so bili sprejeti na letošnje tekmovanje, je na festivalu v Sanremu že sodelovalo. Med njimi so Annalisa, Diodato, Fiorella Mannoia, Irama, Loredana Berte in Nek. Na oder bodo znova stopili nekateri glasbeniki, ki so Italijo na Evroviziji že predstavljali. Tako se bodo za pot na Evrovizijski oder znova potegovali Emma, Il Volo, Mahmood ter Ricchi e Poveri.

Izbor bo vse večere z različnimi sovoditelji vodil njegov umetniški vodja Amadeus (s pravim imenom Amedeo Umberto Rita Sebastiani). Do četrtka bodo izvajalci nastopali v polfinalih s tekmovalnimi skladbami, v petkovem polfinalu bodo nastopili s priredbo skladbe drugega izvajalca, v soboto pa bodo ponovno izvedli tekmovalne skladbe, iz katerih bodo žirije in občinstvo nato izbrali končnega zmagovalca.

Na oder prihajajo tudi nezadovoljni kmetje

Tekmovanje na ligurski obali je sicer že pred prvimi nastopi doletel neprijeten dogodek. V ponedeljek nekaj pred polnočjo je namreč razburila novica, da naj bi v Villi Nobel, kjer se je na večerji zabaval tudi dobršen del letošnjih tekmovalcev, bila nastavljena bomba. Kot poroča televizija Rai, so policisti goste evakuirali in stavbo pregledali, kot kaže, pa je šlo za lažno najavo.

Voditelja festivala Fiorello in Amadeus Voditelja festivala Fiorello in Amadeus
Voditelja festivala Fiorello in Amadeus (Foto: PROFIMEDIA)
Trio Il Volo pred dvorano Ariston v Sanremu Trio Il Volo pred dvorano Ariston v Sanremu
Trio Il Volo pred dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)
Ricchi e Poveri pred dvorano Ariston v Sanremu Ricchi e Poveri pred dvorano Ariston v Sanremu
Ricchi e Poveri pred dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)
Ricchi e Poveri pred dvorano Ariston v Sanremu Ricchi e Poveri pred dvorano Ariston v Sanremu
Mahmood na poti v dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)
Loredana Berte pred dvorano Ariston v Sanremu Loredana Berte pred dvorano Ariston v Sanremu
Loredana Berte pred dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)
Emma Marrone pred dvorano Ariston v Sanremu Emma Marrone pred dvorano Ariston v Sanremu
Emma Marrone pred dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)
Irama pred dvorano Ariston v Sanremu Irama pred dvorano Ariston v Sanremu
Irama pred dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)
Zasedba La Sad pred dvorano Ariston v Sanremu Zasedba La Sad pred dvorano Ariston v Sanremu
Zasedba La Sad pred dvorano Ariston v Sanremu (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg množice nastopajočih tekmovalcev, gostov in voditeljev pa bodo letos na oder dvorane Ariston stopili tudi italijanski kmetje. Ti tako kot marsikje po Evropi protestirajo in s traktorji zapirajo ceste. Njihovi predstavniki so v zadnjih dneh omenjali možnost, da bi svoje zahteve prinesli tudi v Sanremo. Na ponedeljkovi tiskovni konferenci je umetniški vodja Amadeus dejal, da je kmete, če pridejo, pripravljen sprejeti tudi na festivalskem odru. V združenjih kmetov so tako že napovedali, da bodo na italijansko riviero poslali svoje predstavnike, ki bodo publiki predstavili njihove skrbi in težave.

Tekmovanje bodo tudi letos obiskali slavni tuji gostje. Predvidoma naj bi v Sanremo prišla ameriški filmski igralec John Travolta ter njegov avstralski stanovski kolega Russell Crow, ki naj bi na festivalu nastopil kot blues glasbenik.

Kot še poroča Ansa, se je okrog gledališča Ariston že v nedeljo gnetlo na stotine radovednežev, ki so lovili selfije in avtograme, medtem ko so v dvorani potekale vaje. Amadeus je ocenil, da vsi govorijo le o festivalu, hoteli in počitniške hiše so polne, v lokalih in izložbah pa se pojavljajo tudi vinilne plošče.

Zmagovalec Sanrema zastopa Italijo na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je nastalo prav po navdihu tega italijanskega festivala. Ta je bil odskočna deska za mnoge italijanske glasbenike, ki so si nato ustvarili tudi mednarodne kariere. Sanremo je med svetovne zvezde izstrelil imena, kot so  Toto Cutugno, Eros Ramazzotti, Laura Pausini in Maneskin. Italija je sicer ena od petih držav, ki se na Evrovizijo uvrstijo neposredno v finale.