Izrael o tožbi Južne Afrike: To je ena največjih predstav hinavščine v zgodovini

Svet 11. Jan 202406:28 > 15:57 7 komentarjev
Obravnava tožbe Južne Afrike se je na sodišču v Haagu se je začela 11. januarja.
Foto: PROFIMEDIA

V Haagu se je na Meddržavnem sodišču začela obravnava v tožbi Južne Afrike proti Izraelu, ki ga obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci. Zastopniki tožeče države so izraelski strani očitali kršitve konvencije ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, opozorili pa tudi, da napad Hamasa ne more upravičiti domnevnih genocidnih dejanj. Izrael bo svoje argumente v sodni palači predstavil v petek. Po mnenju izraelskih oblasti je današnja obravnava ena največjih predstav hinavščine v zgodovini.

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) se je začela javna obravnava v tožbi Južne Afrike proti Izraelu. Predstavniki afriške države so med zaslišanjem Izraelu očitala kršitve konvencije ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

“Noben oborožen napad na državno ozemlje ne glede na to, kako resen je, ne more biti opravičilo za kršitve konvencije. Izraelski odziv na napad 7. oktobra je prestopil vse meje in privedel do kršitve konvencije,” je med obravnavo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal južnoafriški minister za pravosodje Ronald Lamola.

Odvetnica Južne Afrike Adila Hassim je medtem opozorila, da je cilj izraelskega bombardiranja “uničenje palestinskega življenja” in da so izraelske vojaške operacije v Gazi tamkajšnje prebivalce pahnile na rob lakote. “Stanje je tako slabo, da strokovnjaki napovedujejo, da bo v Gazi zaradi lakote in bolezni umrlo več ljudi kot zaradi neposrednih vojaških akcij,” je poudarila.

Obravnava tožbe Južne Afrike se je na sodišču v Haagu se je začela 11. januarja.
Foto: PROFIMEDIA

Drugi odvetnik Tembeka Ngcukaitobi je opozoril na retoriko izraelskih političnih voditeljev in vojaških poveljnikov, češ da so z izjavami “razglašali svoje genocidne namene”, poroča katarska televizija Al Jazeera. “Te izjave nato ponavljajo vojaki na terenu v Gazi, ko uničujejo Palestince in tamkajšnjo infrastrukturo,” je dodal.

Južna Afrika v tožbi, ki jo je vložila konec decembra, Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. V tožbi je Pretoria med drugim navedla, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

Izrael se je na obtožbe odzval z zgroženostjo in jih zavrnil. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnile tudi ZDA. Večina zahodnih držav sicer do zdaj ni oblikovala jasnega stališča. Slovenija na tožbo gleda z velikim zanimanjem, je v ponedeljek na Radiu Slovenija dejal vodja slovenske misije v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar. Tožbo je označil za pomembno, več pa bo Slovenija povedala po prvi obravnavi pred Meddržavnim sodiščem. Gibanje za pravice Palestincev je Slovenijo pozvalo, naj se pridruži tožbi, v pismu zunanji ministrici Tanji Fajon so k temu pozvali številni slovenski kulturniki.

Izrael: Gre za eno največjih manifestacij hinavščine v zgodovini

Izrael se je že ob napovedi tožbe nanjo odzval z zgroženostjo in obtožbe zavrnil. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnile tudi ZDA, medtem ko večina zahodnih držav do zdaj še ni oblikovala jasnega stališča.

Začetek obravnave v tožbi Južne Afrike proti Izraelu
Začetek obravnave v tožbi Južne Afrike proti Izraelu (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelske oblasti so v odzivu na današnji začetek obravnave tožbe Pretorio označile za “pravno roko” Hamasa. Po besedah tiskovnega predstavnika izraelskega zunanjega ministrstva Liora Haiata gre v tem primeru za eno največjih manifestacij hinavščine v zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski premier Rishi Sunak tožbo vidi kot neutemeljeno in napačno, je danes sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. Dodal je, da tožba ne bo vodila do miru na Bližnjem vzhodu in ponovil, da podpira pravico Izraela do samoobrambe.

Egipt, Jordanija in Palestina za ohranjanje pritiskov za sklenitev dogovora o končanju vojne

Jordanski kralj Abdulah II., egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in palestinski predsednik Mahmud Abas so v sredo na srečanju v Jordaniji pozvali k ohranjanju pritiska za sklenitev dogovora o končanju vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas ter zaščiti palestinskih civilistov. Izpostavili so še pomen zagotovitve trajne in zadostne dostave humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica je v skupni izjavi posvarila pred poskusi okupacije določenih delov Gaze in izpostavila, da je treba prebivalcem enklave omogočiti vrnitev na njihove domove. Ob tem so znova potrdili, da nikakor ne podpirajo morebitnih izraelskih načrtov za prisilno preseljevanje Palestincev. K javni zavrnitvi teh načrtov so pozvali tudi mednarodno skupnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje