Začetek evropskih volitev: ruski hekerji na Nizozemskem napadli spletišča strank

Evropske Volitve 06. Jun 202418:38 2 komentarja
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

Prvi dan volitev v Evropski parlament na Nizozemskem zaznamujejo hekerski napadi. Tarče so bile spletne strani več strank, pa tudi nekaterih evropskih institucij. Med drugim je nedelujoča stran Evropskega računskega sodišča.

Z današnjim dnem so se uradno začele volitve v Evropski parlament. Kot prvi so se izmed držav članic Evropske unije na volišča odpravili Nizozemci. A že začetek evropskih volitev zaznamujejo zapleti.

Več strank je poročalo o kibernetskih napadih, ki jih je prevzela ruska skupina HackNet. “Nizozemska je prva država, ki voli nove poslance v Evropski parlament. Zato bo prva, ki bo utrpela napade DdoS,” je skupina zapisala na Telegramu. HackNet naj bi po poročanju Euronews deloval usklajeno z ruskimi obveščevalnimi službami.

Stranka Krščansko-demokratski poziv (CDA), ki je bila med drugim tarča napadov, je na družbenem omrežju X zapisala, da gre “za napad na svobodne in demokratične volitve”. Incident so že prijavili nizozemskih organom pregona.

Poleg omenjene so napadli še spletišča Stranke za svobodo (PVV) Geerta Wildersa in Foruma za demokracijo (FvD), pa tudi spletno mesto Evropskega računskega sodišča.

Geert Wilders ob oddaji glasu (Foto: Lewis Macdonald/REUTERS)

Pred evropskimi volitvami zaznali več kampanj za širjenje dezinformacij

V času pred evropskimi volitvami so se sicer vrstili pozivi, da Rusija skuša vplivati na tokratne volitve. Uradniki EU so po poročanju Euronews v sredo sporočili, da so pripravili posebne skupine, ki nadzorujejo morebitne grožnje. V zadnjih dneh so v Italiji, Španiji, Nemčiji in na Poljskem zaznali kampanje za širjenje dezinformacij v zvezi z glasovanjem. Med njimi je bilo tudi odvračanje volilcev do oddaje glasu.

Iz Nizozemske sicer poročajo o primerljivi volilni udeležbi kot pred petimi leti. Do 14. ure se je volitev udeležilo okoli 15 odstotkov volilnih upravičencev. Po novem bodo imeli Nizozemci v Evropskem parlamentu 31 poslancev, to je 5 več kot v prejšnjem sklicu.

Države Unije bodo volile tudi v petek, soboto in nedeljo, ko se bo o svojih poslancih v Evropski parlament izrekalo največ držav. Izidi volitev na Nizozemskem bodo – tako kot izidi slovenskih volitev – znani v nedeljo po 23. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje