Zadnji govor Ursule von der Leyen kot predsednice Evropske komisije?

Svet 13. Sep 202306:36
ursula von der leyen
PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo imela danes v Evropskem parlamentu še zadnjič v tem mandatu govor o stanju v EU. Teme govora naj bi bile podpora Ukrajini in širitev unije ter boj proti podnebnim spremembam.

Von der Leyen bo v govoru ocenila dosežke komisije in predstavila prednostne naloge za naprej.

Po navedbah visokega predstavnika Evropske komisije bo predsednica pozvala k pospešitvi zakonodajnih postopkov pri sprejemanju pakta o migracijah in azilu, novih proračunskih pravil in akta o umetni inteligenci. Glede širitve EU naj ne bi omenjala nobenih datumov, ampak naj bi izpostavila, da si mora EU zastaviti vprašanje, kaj mora narediti, da bo pripravljena na širitev.

Glede na to, da bo to zadnji nagovor predsednice von der Leyen pred evropskimi volitvami, ki bodo junija prihodnje leto, ni pričakovati napovedi pomembnejših zakonodajnih predlogov. Ali bo to tudi zadnji nagovor Ursule von der Leyen kot predsednice komisije, še ni znano, saj še ni oznanila svoje odločitve glede morebitne kandidature za še en mandat.

Nagovoru predsednice komisije bo v Strasbourgu sledila razprava evropskih poslank in poslancev.

Pred evropskimi volitvami, ki bodo potekale junija prihodnje leto, bodo danes glasovali tudi o predlogu sestave Evropskega parlamenta v prihodnjem mandatu. Po predlogu Evropskega sveta naj bi imel parlament v naslednjem petletnem mandatu 2024 – 2029 dodatnih 15 poslancev. Slovenija, ki ima zdaj osem evropskih poslancev, pa bi po volitvah v 720-članskem parlamentu dobila deveti poslanski sedež.