ZAE in Katar krepita diplomatske odnose, ponovno odpirata veleposlaništva

Svet 19. Jun 202316:12 0 komentarjev
PROFIMEIDA

Po šestih letih Združeni arabski emirati (ZAE) in Katar napovedujeta ponovno odprtje svojih diplomatskih predstavništev.

Združeni arabski emirati (ZAE) in Katar sta danes napovedala ponovno odprtje svojih diplomatskih predstavništev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Monarhiji sta uradne odnose obnovili januarja leta 2021, po koncu skoraj štiriletne regionalne diplomatske in prometne blokade, zaradi katere so napetosti med državama narasle.

“Združeni arabski emirati in država Katar sta napovedali obnovitev diplomatskega predstavništva med državama,” izjavo državne tiskovne agencije Združenih arabskih emiratov WAM povzema AFP.

Strani tako ponovno vzpostavljata delo na veleposlaništvu ZAE v Dohi ter na veleposlaništvu Katarja v Abu Dabiju in njegovem konzulatu v Dubaju. Podobno izjavo je objavilo tudi katarsko zunanje ministrstvo.

Savdska Arabija, ZAE, Bahrajn in Egipt so leta 2017 uvedli diplomatsko in prometno blokado Katarja in ga obtožili, da podpira ekstremistične organizacije ter se preveč približuje Iranu. Doha je obtožbe zanikala.

Do ponovnega odprtja diplomatskih predstavništev prihaja v času, ko so se sovražnosti v Arabskem zalivu umirile, potem ko sta tekmeca Savdska Arabija in Iran marca naznanila konec sedemletne prekinitve odnosov. Aprila sta ponovno vzpostavila odnose tudi Katar in bližnja soseda Bahrajn, še poroča AFP.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!