Zagreb Pride pred volitvami objavil imena domnevno istospolnih kandidatov

Svet 15. Apr 202414:13 1 komentar
Hrvaška in mavrična zastava
Foto: PROFIMEDIA

Združenje Zagreb Pride je objavilo seznam vseh domnevno istospolno usmerjenih kandidatov na prihajajočih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem. Objava je naletela na ostre kritike v javnosti in med strokovnjaki, obsodilo pa jo je tudi več kot 15 združenj, ki se zavzemajo za pravice LGBTIQ+ skupnosti, in večina političnih strank.

Zagreb Pride se predstavlja kot nevladna organizacija, ki zagovarja pravice LGBTIQ+ skupnosti, v soboto pa je šokirala hrvaško javnost z objavo seznama, ki ga je naslovila Pridov predvolilni LGBT kompas. Gre za seznam kandidatov in kandidatk za hrvaški sabor iz različnih političnih strank, za katere v organizaciji trdijo, da so istospolno usmerjeni.

Kot so sporočili v izjavi za javnost, so se za to potezo odločili, da bi informirali javnost in prispevali k predvolilni razpravi. V nedeljo so nato objavili še seznam domnevno istospolno usmerjenih članov aktualne hrvaške vlade. Vse to so storili brez privolitve posameznikov.

Od objave seznama se je danes distanciralo skupno 16 hrvaških LGBTIQ+ organizacij. “To dejanje je povzročilo vsesplošno ogorčenje, tako v sami skupnosti kot med njenimi zavezniki, in sprožilo razpravo o pravicah do zasebnosti in osebne avtonomije,” so med drugim zapisali v skupni izjavi za javnost.

Že v nedeljo se je oglasilo združenje Iskorak, ki ščiti pravice LGBT skupnosti na Hrvaškem. V izjavi za javnost so poudarili, da po njihovih izkušnjah prisilno razkritje spolne usmerjenosti lahko negativno vpliva na življenje ljudi, predvsem na duševno zdravje, družinske in poslovne odnose, včasih pa lahko ogrozi tudi njihovo življenje. Pri tem so poudarili, da lahko samo vsak posameznik odloča o tem, ali se bo razkril kot istospolno usmerjena oseba ali ne, odvzem svobode do te odločitve pa so označili za nečloveško dejanje.

Pride v Zagrebu
Foto: PROFIMEDIA

Z njihovim mnenjem se strinja tudi stroka. “Takšna odločitev je nesprejemljiva,” je denimo dejal sociolog Bruno Šimleša za hrvaško javno televizijo HTV. Politični analitik Jerko Trogrlić pa je opozoril, da gre za neposredno kršenje pravic.

“To je bilo vedno dejanje primitivizma in kršenja ustavnih pravic posameznika, pravice do zasebnosti. V tem primeru je še veliko huje, ker se je v relativno kratkem času ponovilo to, da nekdo, ki sodeluje na volitvah, s ciljem, da obtoži svojega političnega nasprotnika, govori o njegovi spolni usmerjenosti,” je opozoril Trogrlić za HTV.

Koordinator in eden od ključnih članov združenja Zagreb Pride Franko Dota namreč tudi sam sodeluje na letošnjih volitvah v hrvaški sabor, ki bodo v sredo. Je na osmem mestu liste koalicije levosredinskih strank s SDP na čelu v prvi volilni enoti.

Objavo so kot neprimerno označili v večini političnih strank, vključno z vladajočo HDZ in zeleno-levo platformo Zmoremo!, ne pa tudi v SDP. “Mislim, da kot politik nimam pravice nekoga razkrinkati, po drugi strani pa menim, da ima združenje, ki se ukvarja s promocijo pravic nekoga, vso pravico reči, da je nekdo, ki živi življenje na en način, potem pa v saboru glasuje proti sebi, dvoličen,” je izjavil predsednik SDP Peđa Grbin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje