Nemčija pod pritiskom, dogovora o dobavah tankov leopard še ni

Svet 20. Jan 202313:56 > 15:14 11 komentarjev
Lloyd Austin in Oleksij Reznikov
Wolfgang Rattay/REUTERS

V oporišču Ramstein v Nemčiji so se zbrali predstavniki okoli 40 držav, ki tvorijo kontaktno skupino za pomoč Ukrajini. Rdeča nit pogovorov je vojaška pomoč, veliko pozornosti pa bo verjetno posvečene dobavi tankov leopard, za katere Kijev prosi že dlje časa, Nemčija pa še ni odobrila njihovega izvoza. Dobavo zahodnih tankov Ukrajini so komentirali tudi v Kremlju. "Večkrat smo že povedali, da te dobave načeloma ne morejo spremeniti ničesar, bodo pa pomenile dodatne težave za Ukrajino in ukrajinsko ljudstvo," je opozoril tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Zahodne zaveznice morajo okrepiti svojo vojaško pomoč Ukrajini v tem odločilnem času njenega boja proti ruski agresiji, je ob začetku srečanja kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Nemčiji danes dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Naj pospešijo dobave orožja, je zbrane pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Opozoril je, da Rusija zbira svoje sile, a “mi moramo biti hitrejši”, saj da ruski teror ne dopušča razprav.

“Še bolj se moramo potruditi. To je odločilen trenutek za Ukrajino,” je ob začetku srečanja predstavnikov približno 50 držav v ameriškem letalskem oporišču Ramstein na zahodu Nemčije dejal Austin. “Ukrajinski narod nas opazuje, Kremelj nas opazuje, zgodovina nas opazuje,” je poudaril in ponovil, da bodo zaveznice podpirale samoobrambo Ukrajine, dokler bo to potrebno.

Nekatere zaveznice so dodatno vojaško pomoč Ukrajini naznanile že pred samim srečanjem. Velika Britanija je denimo Kijevu obljubila 14 tankov challenger 2 in 600 raket brimstone. ZDA bodo Kijevu dostavile oklepna bojna vozila bradley, Francija visoko mobilne oklepnike AMX-10 RC, Nizozemska pa sistem zračne obrambe patriot. Finska je danes napovedala 400 milijonov evrov vreden sveženj vojaške pomoči Ukrajini, ki je največji doslej in vključuje težko topništvo ter strelivo, ne pa tudi bojnih tankov leopard, ki jih želi Kijev. Litva pa bo Ukrajini poslala protiletalske topove, strelivo in dva helikopterja.

Veliko pozornosti je posvečene dobavi tankov leopard, za katere Kijev prosi že dlje časa. Nemčija ima kot proizvajalka pri tem ključno vlogo, saj mora odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav. Za zdaj nič ne kaže, da so si v Berlinu pripravljeni premisliti. “Danes še ne moremo reči, kdaj bo odločitev [o morebitnem pošiljanju tankov leopard] sprejeta in kakšna bo,” je novinarjem danes povedal nemški minister za obrambo Boris Pistorius, piše bruseljski Politico. Nemčija je do dobave leopardov Ukrajini zadržana, saj naj bi jo skrbela morebitna reakcija Moskve. Prav tako naj bi dobavo leopardov pogojevala s tem, da tudi ZDA Ukrajini pošljejo tanke primerljive kakovosti, in sicer tanke abrams. Po besedah nemškega ministra so sicer v Berlinu pripravljeni hitro ukrepati, a ob pogoju, da zahodne zaveznice “dosežejo dogovor” o tankih za Ukrajino.

Jens Stoltenberg
Wolfgang Rattay/REUTERS

Kremelj: Zahodni tanki Kijevu ne bodo spremenili ničesar

Kremelj je prepričan, da dobava zahodnih tankov Kijevu na terenu ne bi veliko spremenila. “Ne bi smeli pretiravati s pomenom takšnih dobav v smislu zmožnosti, da se kaj spremeni,” je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Večkrat smo že povedali, da te dobave načeloma ne morejo spremeniti ničesar, bodo pa pomenile dodatne težave za Ukrajino in ukrajinsko ljudstvo,” je opozoril.

Kot je ob tem še dejal, se “strokovnjaki popolnoma zavedajo težav, ki spremljajo takšne dobave. Vsi ti tanki potrebujejo vzdrževanje in popravila,” je pojasnil.

V bližino mesta Soledar na vzhodu Ukrajine, ki je bilo v minulih tednih prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je prvič od začetka ruske agresije prispel konvoj humanitarne pomoči Združenih narodov, so sporočili pri svetovni organizaciji. Na območje so prispeli trije tovornjaki s pomočjo za okoli 800 ljudi, so navedli.

Ruske sile so po navedbah Moskve zavzele dve vasi v Ukrajini, med drugim vas Kliščijivka na južnem obrobju strateško pomembnega mesta Bahmut, ki leži blizu Soledarja in za katerega potekajo srditi spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi enotami. Zavzele naj bi tudi vas Lobkove v južni regiji Zaporožje, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje