Zajete borce iz Mariupola naj bi deportirali na ruska tla

Svet 08. Jun 202209:06 > 17:12 3 komentarji
Mariupol
Alexander Ermochenko/REUTERS

Bitka za Severodoneck še traja, pri čemer Rusija in Ukrajina poročata o različnem stanju na terenu. Več kot 1.000 ukrajinskih vojnih ujetnikov in tujih borcev, ki so jih ruske sile zajele v Mariupolu, naj bi bilo deportiranih v Rusijo. V Rusiji sicer kazensko preganjajo več kot deset vojaških častnikov, ki jim očitajo odgovornost za to, da so bili na bojišča v Ukrajini poslani naborniki.

Ruske oblasti so sporočile, da so njihove sile kljub silovitemu ukrajinskemu odporu v regiji Donbas prevzele popoln nadzor nad stanovanjskimi soseskami v mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem videonagovoru to trditev zavrnil in dejal, da se razmere na fronti v zadnjih 24 urah niso bistveno spremenile. Poročal je tudi, da se v okolici Severodonecka, Lisičanska in Popasne nadaljujejo boji, in dodal, da so okupatorji presenečeni nad silovitim odporom ukrajinskih sil.

V Kijev so v torek prispela trupla nekaterih ukrajinskih borcev, ki so bili ubiti pri obrambi ključnega jugovzhodnega pristaniškega mesta Mariupol, so sporočile družine vojakov. Po njihovih besedah je šlo za del izmenjave z Rusijo, pri čemer je vsaka stran prejela 160 trupel, poroča BBC.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pri tem dejal, da je bilo med vojno zajetih 6.500 ukrajinskih vojakov, ruska tiskovna agencija Tass pa je pozno v torek poročala, da je bilo več kot 1.000 ukrajinskih vojnih ujetnikov in tujih borcev, ki so jih ruske sile zajele v Mariupolu, deportiranih v Rusijo, kjer jih čakajo sodni postopki. Ukrajinska stran teh navedb ni potrdila, je pa pred tem Zelenski dejal, da po njegovem mnenju Rusija zadržuje več kot 2.500 branilcev jeklarne Azovstal, med katere spadajo tudi mejna straža, policija in teritorialna obramba.

V Rusiji kazensko preganjajo več kot deset vojaških častnikov, ki jim očitajo odgovornost za napotitev nabornikov na bojišča v Ukrajini. Spomnimo, ti naj bi bili eden od razlogov za to, da ruska invazija v Ukrajini ni bila tako uspešna, kot bi lahko bila. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer večkrat zanikal, da se v Ukrajini borijo naborniki, a je rusko ministrstvo za obrambo marca potrdilo, da so bili nekateri pomotoma res poslani v boj.

Donbas, Ukrajina
Donbas (PROFIMEDIA)

Rusija je prav tako sporočila, da je odprla koridor za prehod ljudi in dobrin, ki prek vzhodne Ukrajine vodi do polotoka Krim. Rusko ministrstvo za obrambo je dejalo, da je vojska v sodelovanju z ruskimi železnicami obnovila 1.2000 kilometrov tirov, prav tako so odprli ceste, promet med ozemljem Rusije, vzhodne Ukrajine in Krimom, pa znova lahko steče, piše CNN.

Ukrajinski predsednik Zelenski je na konferenci, ki jo je organiziral časnik Financial Times, dejal, da bi zmago za Ukrajino pomenila le ponovna pridobitev vsega njenega ozemlja. Čeprav meni, da bo zmaga dosežena na bojišču, pa še vedno ostaja odprt za pogajanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem ko so se ZDA, Velika Britanija in Nemčija nedavno zavezale, da bodo Ukrajini zagotovile najsodobnejšo vojaško opremo, vključno s protiletalskimi raketami in radarskimi sistemi, so v Kijevu vseeno izrazili razočaranje nad dolgotrajnostjo dobav orožja z Zahoda.

Putin preložil tradicionalno letno televizijsko oddajo

Ruski predsednik Vladimir Putin junija ne bo imel svoje vsakoletne oddaje Neposredna linija, v kateri na televiziji v živo odgovarja na vprašanja javnosti. Priprave na oddajo potekajo, vendar datum predvajanja še ni določen, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja DmitrijPeskov. Ni jasno, ali je letošnja zamuda povezana z rusko invazijo na Ukrajino, v kateri po mnenju opazovalcev ruska vojska napreduje veliko slabše, kot je bilo načrtovano. Od invazije, ki jo je Putin ukazal konec februarja, se ruski voditelj redko pojavlja v javnosti, krožijo tudi špekulacije glede njegovega zdravstvenega stanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje