Zakaj britanski kralj Karel III. praznuje dva rojstna dneva?

Svet 13. Jun 202420:09 0 komentarjev
Kralj Karel III.
Foto: PROFIMEDIA

Britanski kralj Karel III. svoj rojstni dan praznuje jeseni, a ga Britanci praznujejo tudi junija. Razlog za to je precej preprost.

Britanski kralj Karel III. rojstni dan praznuje dvakrat na leto. Kljub temu da se je rodil 14. novembra, Združeno kraljestvo njegov rojstni dan praznuje še enkrat.

Rojstnodnevne aktivnosti na čast britanskega kralja se namreč zvrstijo tudi junija, in sicer s tradicionalno vojaško parado, imenovano Trooping The Colour, piše People. Letos bo parada v soboto, 15. junija, v Londonu.

Tradicija dvojnega praznovanja rojstnega dne britanskih kraljev izvira iz daljnega 17. stoletja, ko je Angliji vladal Karlov soimenjak kralj Karel II., ki je prestol zasedal med letoma 1660 in 1685. Slabih sto let kasneje so se v monarhiji odločili, da bodo Karla obeležili s parado Trooping the Colour. Ta je v času vladavine Jurija III. (v poznem 18. in začetku 19. stoletja) postala tudi vsakoletni dogodek.

Britanci pa so se za junijski datum odločili iz povsem preprostega razloga: vremena, ki je v juniju boljše kot v drugih mesecih.

Kot poroča People, je bil tudi rojstni dan pokojne kraljice Elizabete II. 21. aprila, a ga je javnost praznovala junija. Da bo termin parade obdržal v juniju, pa je prvo leto svojega vladanja lani povedal tudi njen sin, Karel III.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!