Zamaskirani moški med filmom o Stalinu vdrli v moskovsko dvorano

N1 video 15. Okt 202118:51 0 komentarjev
Mr Jones
Profimedia

Zamaskirani neznanci so v Moskvi vdrli v prostore organizacije za človekove pravice, medtem ko so predvajali film o Stalinu in stradanju milijonov Ukrajincev. Policija je zaklenila vrata dvorane, najprej pa zaslišala organizatorje, šele nato neznance, ki so vdrli v prostore.

V Moskvi so v prostorih najstarejše ruske nevladne organizacije Memorial predvajali film o Stalinu in lakoti v Ukrajini. Med predvajanjem je v dvorano vstopilo trideset zamaskiranih moških in prekinilo predvajanje, poroča The Guardian.

Na spletu so se pojavili tudi posnetki, na katerih lahko slišimo zamaskirane moške, ki kričijo “sramota” in gledalcem ukazujejo, naj zapustijo dvorano, saj je predvajanje filma končano.

Policija zaklenila vrata dvorane

Organizacija je predvajala britanski film iz leta 2019 z naslovom Mr Jones, ki govori o valižanskem novinarju, ki v želji po resnični podobi ruskega voditelja odpotuje v Ukrajino in vidi nečloveške norosti Stalina – izstradanje milijonov Ukrajincev.

Irina Sherbakova, odvetnica Memoriala, je povedala, da so policisti ob prihodu naprej zasliševali njih in ne posameznikov, ki so prekinili predstavo. Ob tem so že zaklenili vhodna vrata v dvorano.

“Napad je deloval kot načrtovana akcija, da nas prestrašijo, ob tem pa imajo odobritev od vrha države,” je dejala Sherbakova.

Vse večji pritiski na društvo

Društvo Memorial je v zadnjih letih pod vse hujšim pritiskom ruske oblasti. Leta 2015 so bili ena prvih organizacij, ki jih je oblast označila kot društvo, ki ima mednarodno financiranje in morajo zato oddajati bolj podrobne dokumente o svojih financah.

Po raziskavi neodvisnega centra Levada ima 56 odstotkov anketirancev pozitivno mnenje o sovjetskem diktatorju, kar je dvakrat več kot leta 2016.

V ukrajinski lakoti, ki je trajala med letoma 1932 in 1993, je življenje izgubilo med štirimi in sedmimi milijoni ljudi, Ukrajina pa je dejanje označila za genocid, kar je povzročilo močna trenja med državama. Načrtnega stradanja se je v zgodovini prijelo poimenovanje holodomor ali slovensko gladomor, načrt Stalina pa je v spominu ostal kot zadušitev ukrajinskega narodnoosvobodilnega gibanja in fizično uničenje dela prebivalcev ukrajinskega podeželja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!