Zaposleni agencije ZN v Gazi naj bi bili vpleteni v napad Hamasa na Izrael

Svet 27. Jan 202413:34 0 komentarjev
Uničen sedež UNRWA v Han Junisu
Uničen sedež UNRWA v Han Junisu (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelske oblasti so agencijo Združenih narodov za palestinske begunce obvestile, da naj bi bili nekateri od njihovih zaposlenih vpleteni v lanski napad Hamasa na Izrael. Vodja agencije je omenjene zaposlene odpustil in uvedel preiskavo, izraelski zunanji minister pa je napovedal, da bodo po vojni skušali ustaviti delovanje te agencije. Pojasnila in preiskavo zahteva več držav donatoric, med njimi tudi Slovenija. Zaradi obtožb o vpletenosti agencije so ZDA, Kanada, Avstralija, Velika Britanija in Italija začasno ustavile financiranje agencije.

Vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini je v petek sporočil, da so izraelske oblasti agencijo obvestile o domnevni vpletenosti več njenih zaposlenih v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Da bi zaščitil sposobnost agencije, da še naprej dostavlja humanitarno pomoč, jih je takoj odpustil, uvedli pa so tudi preiskavo.

Lazzarini je zagotovil, da bodo vsi zaposleni, ki so bili vpleteni v teroristična dejanja, za to odgovarjali, tudi na sodišču. Pri tem je spomnil, da sta od humanitarne pomoči agencije od začetka vojne med Hamasom in Izraelom odvisna dva milijona prebivalcev območja Gaze.

Domnevno vpletenost v napad je kritiziral izraelski zunanji minister Izrael Kac, ki je napovedal, da bo Izrael po vojni skušal ustaviti delovanje te agencije Združenih narodov. Pomoč za ustavitev delovanja UNRWA v Gazi bo Izrael iskal pri ZDA, EU in drugih večjih donatorjih agencije, je še dodal Kac. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je medtem že obsodilo izjave Izraela ter ZN pozvalo, naj ne popuščajo izraelskim grožnjam in izsiljevanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi domnevne vpletenosti 12 uslužbencev UNRWA v napad Hamasa na Izrael so ZDA, Kanada, Avstralija in Italija začasno ustavile financiranje agencije, medtem ko preučujejo te obtožbe in ukrepe ZN.

“Kanada te obtožbe jemlje izredno resno in pri tem vprašanju tesno sodeluje z UNRWA in drugimi donatorji. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, pričakujemo, da bo UNRWA nemudoma ukrepala proti tistim, za katere bo ugotovljeno, da so sodelovali v terorističnih napadih Hamasa,” je v petek sporočil kanadski minister za mednarodni razvoj Ahmed Hussen.

Podobno je danes izjavila tudi avstralska zunanja ministrica Penny Wong, ki je še opozorila na življenjsko pomembno delo UNRWA v Gazi in dodala, da “agencija zagotavlja bistvene storitve tistim, ki jih potrebujejo, saj je v njenih prostorih trenutno nastanjenih več kot 1,4 milijona Palestincev.

Britansko zunanje ministrstvo je medtem izrazilo zgroženost nad obtožbami zoper UNRWA ter dodalo, da bo London financiranje agencije začasno ustavil in preučil obtožbe.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je danes ob napovedi ustavitve financiranja agencije zagotovil, da Italija ostaja zavezana zagotavljanju humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu in zaščiti varnosti Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi očitkov je zaskrbljenost izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo (MZEZ). “Pričakujemo temeljito preiskavo in odločno stališče UNRWA proti vsem oblikam sovraštva in nasilja,” je zapisalo na omrežju X. Ob tem je ministrstvo izreklo pohvalo vodji agencije Lazzariniju, ki je odpustil domnevno vpletene sodelavce UNRWA ter uvedel preiskavo očitkov izraelskih oblasti. “Glavna naloga UNRWA je zagotavljanje življenjsko pomembne pomoči Palestincem,” je še poudaril MZEZ v svojem odzivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!