Zaposleni v največjem britanskem kontejnerskem pristanišču začeli stavko

Gospodarstvo 27. Sep 202214:31 0 komentarjev
Kontejnersko pristanišče Felixstowe
PROFIMEDIA

Približno 1.900 delavcev največjega britanskega kontejnerskega pristanišča Felixstowe je danes začelo osemdnevno stavko, zaradi česar se krepijo skrbi glede dobavnih verig v Veliki Britaniji. Stavka sovpada s stavkovno akcijo v pristanišču v Liverpoolu, skupaj je tako prizadetih 60 odstotkov zmogljivosti kontejnerskih pristanišč v državi.

Stavka v Felixstowu, ki pokriva skoraj polovico britanskega kontejnerskega prometa, je sledila osemdnevni stavki avgusta, ki je bila prva po letu 1989. Zaposleni v pristanišču zaradi visoke inflacije zahtevajo 10-odstotno povišanje plač, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za izvedbo stavke je glasovala večina članov sindikata Unite v pristanišču, potem ko je lastnik pristanišča Hutchison Port Holdings, ki je v lasti hongkonškega konglomerata, zavrnil nadaljnja pogajanja. Podjetje je zaposlenim ponudilo sedemodstotno povišanje plač, kar pomeni realno znižanje plač, saj je inflacija nedavno dosegla 9,9 odstotka in se bo po napovedih še povečala.

Lastniki pristanišča so izrazili razočaranje nad novo stavko, vendar so opozorili, da “ni možnosti za dosego dogovora s sindikatom”. “Pristanišče je v postopku uvajanja zelo pravičnega povišanja plač za sedem odstotkov in 500 funtov (554 evrov),” je dejal tiskovni predstavnik pristanišča.

Generalna sekretarka sindikata Unite Sharon Graham je poudarila, da gre za “izjemno bogato podjetje, ki si lahko privošči, da bi svojim delavcem izplačalo pravično povišanje plač, vendar se je odločilo, da tega ne bo storilo, da bi povečalo svoje že tako velike dobičke”.

Stavkovna akcija v pristanišču Felixstowe sledi valu stavk, ki je poleti zajel Otok. Med drugim so stavkali železniški in poštni delavci, ki so prav tako zahtevali višje plače.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!