Zaradi bolgarske delne pridružitve schengnu Frontex krepi prisotnosti na mejah

Svet 01. Mar 202411:19 0 komentarjev
Poostren nadzor na meji med Bolgarijo in Turčijo
Poostren nadzor na meji med Bolgarijo in Turčijo (Foto: PROFIMEDIA)

Agencija EU za mejno in obalno stražo Frontex bo 20. marca potrojila število svojih uradnikov na mejah Bolgarije s Turčijo in Srbijo, je dejal izvršni direktor Frontexa. Poudaril je, da ima Bolgarija pomembno vlogo pri varovanju zunanjih meja EU, in ji obljubil podporo na poti v schengen.

Kot je še pojasnil izvršni direktor Frontexa  Hans Leijtens, bo od 20. marca v državi nameščenih dodatnih 500 do 600 uslužbencev Frontexa, med njimi pa bodo tudi strokovnjaki s področja spoštovanja človekovih pravic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bolgarija, ki meji na Turčijo in Srbijo, je pogosto vstopna točka za nezakonite migrante v EU. Na meji s Turčijo ima postavljeno 234-kilometrsko ograjo, ki jo financira Bruselj in je opremljena z bodečo žico in kamerami. Kljub temu migranti pogosto vstopijo v državo s pomočjo tihotapcev in se pri tem izogibajo mejnim prehodom, da jih ne bi registrirali v tej najrevnejši članici EU.

Od 31. marca dalje pa se bosta Bolgarija in Romunija delno pridružili schengnu, s čimer bo odpravljen nadzor na zračnih in morskih mejah omenjenih držav z drugimi članicami schengenskega območja.

Izvršni direktor Frontexa  Hans Leijtens na obisku v Bolgariji
Izvršni direktor Frontexa  Hans Leijtens na obisku v Bolgariji (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!