Zaradi porasta ilegalnih migracij kmalu izredno zasedanje notranjih ministrov EU

Svet 17. Nov 202219:50 1 komentar
meja, poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Češko predsedstvo Svetu EU je za petek sklicalo izredno zasedanje notranjih ministrov EU. Na njem bodo obravnavali trenutne razmere na vseh migracijskih poteh v unijo. Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex je letos zabeležila drastično povečanje prihodov migrantov v EU.

Češko predsedstvo Svetu EU je za petek, 25. novembra, sklicalo izredno zasedanje notranjih ministrov EU, na katerem bodo ti obravnavali trenutne razmere na vseh migracijskih poteh v unijo. Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex je letos zabeležila drastično povečanje prihodov migrantov v EU.

275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU

Frontex je v prvih devetih mesecih leta zabeležil okoli 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU. Gre za 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in največ po letu 2016.

Zahodni Balkan po podatkih agencije ostaja najbolj aktivna migrantska pot v EU s 128.438 nezakonitimi vstopi v letošnjem letu. Migranti na tej poti večinoma prihajajo iz Burundija, Afganistana in Iraka.

Po kritikah Bruslja, da Srbija deluje kot izhodišče za migrante, ki želijo vstopiti v EU, je Beograd napovedal, da bo zaostril svojo vizumsko politiko oziroma jo uskladil s pravili EU. Oktobra je srbska vlada sprejela odločitev o odpravi brezvizumskega režima za Tunizijo in Burundi, kar so v Bruslju pozdravili.

Na sredozemski poti 48 odstotni porast nezakonitih prehodov meje

Tudi na osrednji sredozemski poti se je med januarjem in oktobrom letos število nezakonitih prehodov meje povečalo za 48 odstotkov na 79.140. Zaradi tega je to druga najbolj aktivna migrantska pot proti EU, na njej pa prednjačijo državljani Egipta, Tunizije in Bangladeša.

Na tej migrantski poti je nedavno prišlo do spora med Francijo in Italijo. Reševalna ladja Ocean Viking z okoli 230 migranti na krovu je pred slabima dvema tednoma pristala v francoskem Toulonu, potem ko je pred Sicilijo tri tedne zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče.

Nova, desna italijanska vlada pod vodstvom premierke Giorgie Meloni si namreč želi, da bi druge države EU prevzele večji del bremena sprejemanja nezakonitih migrantov. Očitke francoskih oblasti v primeru Ocean Viking je Meloni označila za agresivne in neupravičene.

Z evropskim mehanizmom za upravljanje migracij so sicer med drugim nezadovoljni tudi na Cipru, v Grčiji in na Malti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje