Zaradi kritik na račun ruske vojske obsodili ruskega borca za človekove pravice

Svet 11. Okt 202321:30 0 komentarjev
Oleg Orlov
Foto: Evgenia Novozhenina/REUTERS

Olega Orlova, enega od vodij ruske organizacije za človekove pravice Memorial, ki je lani prejela Nobelovo nagrado za mir, je rusko sodišče zaradi kritik na račun ruske vojske in vojne v Ukrajini obsodilo na denarno kazen. Obsojen je bil zaradi objave kolumne, v kateri je kritiziral rusko vojsko.

Rusko sodišče je danes zaradi kritik na račun ruske vojske in vojne v Ukrajini obsodilo borca za človekove pravice Olega Orlova na plačilo globe v višini 150.000 rubljev, kar znaša približno 1.400 evrov. Orlov je sicer tudi eden od vodij ruske organizacije za človekove pravice Memorial, ki je lani prejela Nobelovo nagrado za mir.

Orlov, ki ga je po izreku sodbe z aplavzom pozdravila majhna skupina podpornikov, je dejal, da je bil proces “nezakonit in nepravičen”, zato se bo na sodbo pritožil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obsojen je bil zaradi objave kolumne, v kateri je kritiziral rusko vojsko.

“Spomnimo se številnih ljudi, ki so bili zaradi resnice obsojeni na dolga leta zapora,” je dejal 70-letni Orlov in dodal: “Svoboda za politične zapornike!”. Na sodišču ga je spremljal prijatelj Dmitrij Muratov, urednik ruskega časnika Nova Gazeta, ki je lani prav tako prejel Nobelovo nagrado za mir.

Oleg Orlov
Oleg Orlov, spremlja ga Dmitrij Muratov (desno) (Foto: Evgenia Novozhenina/REUTERS)

Orlov je na sodišču med drugim povedal, da je kolumna, za katero je bil kaznovan, govorila o tem, “kako vojna vpliva na našo državo in uničuje njeno prihodnost”. “Kot državljan Rusije menim, da so dejanja naših oboroženih sil v Ukrajini v nasprotju z interesi Rusije,” je dejal.

Orlov je sicer priznal, da je bila njegova kazen občutno milejša od kazni, na katere so bili obsojeni številni drugi, ki so v zadnjem času kritizirali rusko vojsko ali njeno “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini. Tožilci so povedali, da so se zaradi njegove starosti in zdravja odločili za nižjo kazen. Najvišja možna kazen za njegov domnevni zločin bi bila sicer do pet let zapora.

“Pravica do lastnega mnenja je temelj demokracije. Mnogi moji somišljeniki so bili zelo kruto kaznovani: več let zapora za besede, za miren protest, za resnico,” je na sodišču še dejal Orlov.

Kot primera je omenil opozicijskega politika Vladimirja Kara-Murzo, ki v Sibiriji prestaja 25-letno zaporno kazen zaradi domnevne izdaje, in umetnico Aleksandro Skočilenko, ki so jo zaprli, ker je v supermarketu zamenjala promocijske nalepke s protivojnimi sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!