Terme Tuhelj po evakuaciji: dostavljalec pomotoma izlil kemikalijo

Črna kronika 19. Avg 202221:17 > 20. Avg 2022 08:35 0 komentarjev
Bazen
Fotografija je simbolična. (Vir: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Zaradi izhlapevanja dražeče snovi so v petek popoldan iz kopališča Terme Tuhelj na Hrvaškem v bližini slovenske meje evakuirali vse obiskovalce. Več ljudi je bilo poškodovanih in prepeljanih v bolnišnico, večina jih je poročala o težavah z dihali in kožo, tudi opeklinah, poroča N1 Hrvaška. Po poročanju medijev so med njimi tudi slovenski turisti. Iz term so zvečer sporočili, da nevarnosti za goste ni več in bo kopališče konec tedna normalno obratovalo.

Evakuacija obiskovalcev kopališča Terme Tuhelj se je začela okoli 18.10 ure, ko so obiskovalce premestili z območja notranjih in zunanjih bazenov ter parkirišča, saj so nekateri, ki so se na teh območjih zadrževali, zaradi težav z dihali zahtevali zdravniško pomoč. Po zadnjih podatkih so 16 obiskovalcev prepeljali v bolnišnico, ena izmed njih ima hujše težave z dihanjem, dvema osebama pomagajo s kisikom.

Večina obiskovalcev kopališča, ki so jih prepeljali v bolnišnico, so turisti iz Slovenije, Italije in Nizozemske, poroča N1 Hrvaška. Bolniki imajo težave z dihanjem in srbečico. Tudi na samem prizorišču dogajanja reševalci nekatere prizadete oskrbujejo s kisikom, med njimi pa po besedah vodje bolnišnice v bližnjem Zaboku Tihomirja Vančine ni otrok. V bolnišnico, ki jo vodi Vančina, so prepeljali 14 poškodovanih, preostali dve osebi pa v bolnišnico v Zagrebu.

Zaenkrat je znano le, da je zdravstvene težave obiskovalcem povzročilo izhlapevanje snovi, ki jo je dostavljavec potresel okrog bazena in ne le v bazensko vodo. Nekateri mediji poročajo, da je šlo za klor, vendar to uradno še ni potrjeno. “Glede na prve informacije gre verjetno za iztekanje klora med dostavo. Moški je na parkirišču toplic prosil za pomoč in odpeljalo ga je vozilo nujne pomoči. Iz previdnosti smo na mesto dogajanja napotili tri vozila nujne pomoči,” so za portal RTL navedli na regionalnem centru za nujno pomoč.

Na terenu so vse ekipe tamkajšnje nujne medicinske pomoči, pa tudi gasilci, policija in okoljski, sanitarni ter vodni inšpektorji. Predstavnica krapinsko-zagorske policije Marijana Mužar je za medije dejala, da je policija prejela prijavo o tem, da v bližini zaudarja po plinu. Več informacij bo policija podala po preiskavi.

Po nekaj urah so iz kopališča sporočili, kaj se je zgodilo. Dostavljalec kemikalij naj bi dostavil eno izmed kemičnih spojin, ki jih uporabljajo za čiščenje bazenske vode, nakar je prišlo do pomote pri izlivanju kemikalije in dražeča spojina se je začela širiti po zraku. Dodali so, da so takoj sledili protokolu in evakuirali prostore.

“Naši zaposleni so situacijo, ki je posledica pogostih evakuacijskih in reševalnih vaj, zelo dobro obvladali, zaradi česar ni bilo hujših posledic za zdravje gostov. Po naših informacijah je bilo na urgenco odpeljanih 11 oseb, od tega je ena oseba na intenzivni negi, a izven življenjske nevarnosti, pet oseb pa je na kisiku. Prostor je že prezračen in nevarnosti za goste ni več. Jutri bo kopališče normalno delovalo”, je po poročanju N1 Hrvaška povedal direktor term Vasja Čretnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!