Zaradi pandemije več plastičnih odpadkov

Koronavirus 14. Nov 202118:41 > 18:55 0 komentarjev
Zaščitna maska
Borut Živulović/BOBO

Pandemija covida-19 je povzročila precej več dodatnih plastičnih odpadkov po svetu. Raziskovalci predvidevajo, da večina koronskih odpadkov nastane v bolnišnicah. Šlo naj bi za okoli 87 odstotkov koronskih odpadkov. Količina smeti se je povečala tudi na račun osebne zaščitne opreme in embalaže za nakupe, opravljene prek spleta.

Ugotovitev, da je pandemija povzročila precej več dodatnih plastičnih odpadkov po svetu, so v strokovni reviji PNAS objavili kitajski raziskovalci. Po njihovih ocenah naj bi v 193 državah sveta zaradi pandemije do konca avgusta nastalo 8,4 milijona ton plastičnih odpadkov.

Po podatkih Programa ZN za okolje (UNEP) človeštvo na leto ustvari okoli 300 milijonov ton plastičnih odpadkov, je ta teden poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ekipa raziskovalcev pa predvideva, da je večina koronskih odpadkov – 87,4 odstotka – nastala v bolnišnicah, predvsem v azijskih državah.

Maske in druga zaščitna oprema za zasebno uporabo so pridelale 7,6 odstotka odpadkov, medtem ko je embalaža zaradi povečanega števila spletnih naročil prispevala 4,7 odstotka dodatnih odpadkov, kažejo podatki raziskave.

“Plastični odpadki škodujejo morskemu življenju in so postali velika svetovna okoljska skrb. Pandemija covida-19 je privedla do povečanega povpraševanja po plastiki za enkratno uporabo, kar še povečujejo svetovno težavo plastičnih odpadkov,” so zapisali raziskovalci.

V svetovne oceane se je steklo več kot 25.000 ton koronskih odpadkov, kar predstavlja dolgotrajno težavo za morsko okolje. V roku treh do štirih let bo namreč velik del teh odpadkov naplavilo na obalo ali pa bodo potonili na dno morja. Zato so raziskovalci pozvali k ustreznejšemu upravljanju z zdravstvenimi odpadki, posebno v razvitih državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!