Zaradi spora o žitu Poljska ne bo več dobavljala orožja Ukrajini

Svet 21. Sep 202307:42 20 komentarjev
Mateusz Morawiecki in Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Poljska, sicer ena od najzvestejših zaveznic Ukrajine v času ruske invazije, ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino, je v sredo dejal poljski premier Mateusz Morawiecki, Varšava pa je odgovorila, da bo izvedla le predhodno dogovorjene dobave. Gre za zaostrovanje spora med državama, ki so ga povzročila nestrinjanja glede omejitev uvoza žita iz Ukrajine.

“Ukrajini ne bomo več pošiljali orožja, saj s sodobnejšim orožjem oborožujemo Poljsko,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v večernem intervjuju za televizijo Polsat News dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Gre za nadaljnje zaostrovanje spora med državama glede omejitev izvoza ukrajinskega žita.

Poljska je namreč v sredo na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika v Varšavi, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v govoru ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku dejal, da se nekatere države v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo.

Mislil je na Poljsko, Slovaško in Madžarsko, ki so minuli teden podaljšale omejitve uvoza žita iz Ukrajine – navkljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša. Varšava je njegove opazke zavrnila kot neupravičene in poudarila, da Ukrajino podpira od prvega dne vojne.

Dan prej je Kijev pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložil tudi tožbo proti omenjenim trem državam, Morawiecki pa je v odzivu opozoril, da bo Poljska še razširila seznam ukrajinskih izdelkov, katerih uvoz bo prepovedan, če bo Kijev še naprej zaostroval spor.

Poljsko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da “izvajanje pritiska na Poljsko” in “pošiljanje pritožb na mednarodna sodišča” nista načina za reševanje nesoglasij med državama. Kijev pa se je odzval s pozivom Poljski, naj “pusti čustva ob strani”.

EU je omejitve uvoza iz Ukrajine prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

Iz Kijeva pa so kasneje sporočili, da bosta državi v prihodnjih dneh opravili pogovore o omenjenem sporu glede uvoza žita. “Naslednja pogajanja bodo potekala v prihodnjih dneh, na njih pa bomo razpravljali o vprašanjih, ki sta jih pripravili obe strani,” je sporočilo ukrajinsko kmetijsko ministrstvo in napovedalo pogovore med kmetijskima ministroma obeh držav.

Von der Leyen pozdravila ukrajinske ukrepe na področju izvoza žita

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v sredo v New Yorku v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pozdravila ukrepe Kijeva, ki jih je ta napovedal po odpravi evropskih omejitev na področju uvoza ukrajinskega žita. V Bruslju so medtem omenili možnost ukrepanja proti članicam, ki so uvedle enostranske ukrepe.

Na srečanju ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov je Zelenski predsednici komisije von der Leyen, romunskemu predsedniku Klausu Iohannisu in namestnici bolgarskega premierja Mariji Gabriel predstavil ukrepe, ki jih namerava Ukrajina uvesti na področju izvoza žita.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje