Zaradi stališč do Izraela slovitemu zvezdniku grozi odpoved koncertov v Nemčiji

Svet 15. Mar 202318:39 11 komentarjev
Profimedia

Po poročanju časnika Spiegel so v več nemških mestih napovedali odpoved koncertov angleškega glasbenika Rogerja Watersa, zvezdnika nekdanje slovite skupine Pink Floyd. Vzrok? Njegova domnevna antisemitska nagnjenja. Glasbenik očitke zavrača in pravi, da se bo na napovedane odpovedi koncertov odzval s tožbami.

V Frankfurtu so napovedali odpoved koncerta nekdanjega člana svetovno znane zasedbe Pink Floyd Rogerja Watersa zaradi njegovega “protiizraelskega vedenja”. Podobno načrtujejo tudi v Münchnu, poroča Spiegel.

Svojo odločitev so v Frankfurtu utemeljili z besedami, da Waters z “vztrajnim protiizraelskim vedenjem” velja za “enega najbolj daljnosežnih antisemitov na svetu”.

Waters je v preteklosti že večkrat pozval h kulturnemu bojkotu Izraela, njegov režim je primerjal z južnoafriškim apartheidom in nacizmom, druge glasbenike je pozival, naj bojkotirajo nastope v Izraelu, v svojih preteklih odrskih predstavah pa je na odru uporabljal balon v obliki pujsa s podobami Davidove zvezde, pišeta Billboard in Spiegel. “Sodnik se zato čuti poklicanega, da pošlje jasen signal proti antisemitizmu,” so tedaj sporočile mestne oblasti.

Waters bi moral 28. maja nastopiti v frankfurtski dvorani Festhalle, ki je bila v času druge svetovne vojne taborišče. V njem so v pogromu nad judi v t. i. kristalni noči pridržali 3.000 judov in jih nato usmrtili.

Waters proti odpovedim s pravnimi sredstvi

Waters verjame, “da bi imel ta očitni poskus, da bi ga utišali, resne in daljnosežne posledice za umetnike in aktiviste po vsem svetu,” so v torek sporočili njegovi predstavniki. Datumi odpovedanih koncertov so sicer še vedno navedeni na glasbenikovi uradni spletni strani.

Proti načrtovanim odpovedim njegovih koncertov v Frankfurtu in Münchnu želi 79-letni glasbenik po poročanju Spiegla sprožiti tožbe. Odpovedi koncertov bi bile “neustavne” in “neupravičene”, so pojasnili Watersovi predstavniki, saj bi temeljile “na lažni obtožbi, da je bil Roger Waters antisemit, kar pa ni”. Glasbenik je, kot izjavo njegovih predstavnikov povzema Spiegel, svojim odvetnikom naročil, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe za razveljavitev te “neupravičene odločitve” in zagotovijo, da bo njegova temeljna človekova pravica do svobode izražanja zaščitena.

Kot še piše Billboard, je Waters septembra že odpovedal koncerte na Poljskem, saj je njegova izjava, da sta za vojno v Ukrajini kriva Ukrajina in Nato, sprožila ogorčenje javnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje